SANU obeležila 182 godine od osnivanja, posebnu poruku na svečanosti imao je predsednik Vučić

Istorija je počela 7. novembra 1841. godine (po starom kalendaru), kada je osnovano Društvo srpske slovesnosti

20.11.2023. 11:30
  • Podeli:
sanu obeležava 182 godine od osnivanja, srpska akademija nauke i umetnosti, 20 nov 2023 - foto tanjug rade prelić-655b350e9472e.webp Foto: Tanjug/Rade Prelić

Srpska akademija nauka i umetnosti obeležava danas danas 182. godine od osnivanja, a svečanosti je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svečanost na kojoj su bili i patrijarh srpski Porfirije, ministarka kulture Maja Gojković, kao i članovi SANU, počela je intoniranjem himne "Bože pravde". 

Pozdravnu reč u Svečanoj sali SANU uputio je predsednik SANU, akademik Zoran Knežević, a na svečanosti je govorio i predsednik Vučić.

"Ako pokušavate da postignete kompromis i vidite da je nemoguće i drugog izlaza nemate, onda morate i vreme da kupujete, i to je bolje nego da se odreknete onoga čega ne možete i ne smete da se odreknete", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je u svom govoru rekao da se plaši da će sledeća godina, kada se očekuju i izbori u mnogim državama sveta, biti mnogo teža i lošija za ceo svet, pa i za Srbiju.

"Plašim se da nam ta godina donosi mnogo više sukoba, mnogo više nemira nego što je donela prethodna i ova 2023. godina. Kada to kažem, mislim i na svaku vrstu ugroženosti našeg naroda na Kosovu i Metohiji, ali i u Republici Srpskoj i u mnogim drugim delovima našeg regiona", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je od izuzetnog značaja da svakog dana, slušajući različite stavove, različita mišljenja, dođemo do zajedničkog imenitelja kako da svoju slobodu, kako da svoju zemlju i budućnost uopšte sačuvamo. 

"Kada govorim o svim ovim izborima, govorim zato što znam da niko nikome neće da popusti, jer u savremenom svetu i eri društvenih mreža popuštanja nema. Niko nigde nikome da popusti neće. Kompromis je postala odvratna reč. Čak poštovanje drugih i drugačijih stavova gotovo da više ne postoji u savremenom svetu", rekao je on.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kako je dodao, "naš izlaz jeste da se insistira na kompromisnim rešenjima iako znamo da ih neće biti".

"Iako znamo da ih ni drugi, a ni oni koji bi da određuju sudbinu sveta ne žele. Neki kažu - loše je da kupujete vreme. Loše je ako niste pokušali pre toga da postignete kompromis. Ako pokušavate da postignete kompromis i vidite da je nemoguće i drugog izlaza nemate, onda morate i vreme da kupujete. I to je bolje nego da se odreknete onoga čega ne možete i ne smete da se odreknete", poručio je Vučić.

Nagrade

Ovom prilikom dodeljene su i nagrade Medalja SANU za 2023. godinu iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka i iz oblasti društvenih i humanističkih nauka. 

Dobitnik nagrade Medalja SANU iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka je Vladimir Kostić, a u oblasti društevenih i humanističkih nauka je Gojko Subotić

Istorija SANU počela je 7. novembra 1841. godine (po starom kalendaru) kada je osnovano Društvo srpske slovesnosti (DSS) sa ciljem da proučava srpski jezik i na njemu širi nauke, a 1886. godine osnovana je Srpska kraljevska akademija (SKA).

Posle Drugog svetskog rata zvaničan naziv Akademije je bio Srpska akademija nauka (SAN), a godine 1960. SAN je preimenovana u Srpsku akademiju nauka i umetnosti (SANU).

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()