Srpska porodica evakuisana na Krfu: Apel turistima da prate uputstva policije

Dežurni telefon ambasade (+30 694 7882200) dostupan 24 sata svim srpskim državljanima koji se nalaze u Grčkoj

24.07.2023. 17:47
  • Podeli:
Tan2023-07-2414331869_5 grčka požari AP PhotoPetros Giannakouris-64be9ce6cb871.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

Ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević kaže da je nakon izbijanja požara u severnom delu Krfa jedna srpska porodica evakuisana iz hotela koji je bio u opasnosti, kao i da su se ambasadi obratile tri srpske državljanke koje su došle u sopstvenom aranžmanu i koje su tražile savet kako da se ponašaju.

Dušan Spasojević navodi da je ambasada u stalnom kontaktu s našim počasnim konzulom na Krfu Spiridonom Mastorasom.

"On je jutros saopštio da je požar noćas stabilizovan, da je jedna srpska porodica bila evakuisana iz hotela koji je bio u opasnosti, ali da se očekuje da se neće vratiti tokom dana. Mastoras je izrazio optimizam da je opasnost prošla", rekao je Spasojević.

Kako je dodao, većina srpskih turista dolazi preko agencija, koje na izvestan način vode brigu i koordinišu kretanje i ponašanje grupa.

Foto: Reuters

Spasojević napominje i da je borba s vatrom trajala celu noć, da su tri vatrogasca hospitalizovana, a 60 ljudi je evakuisano brodovima s jedne plaže, budući da do nje nije moglo da se pristupi putem.

"Herojskim naporima vatrogasaca odbranjeno je 12 manjih naselja, koja su bila ugrožena, tako da nijedna kuća nije izgorela", rekao je Spasojević.

Istakao je da su ambasada Srbije u Atini, Generalni konzulat u Solunu i počasni konzulati na Kritu, Kefaloniji i Krfu već nedelju dana u posebnom režimu povećani budnosti, kao i da se turisti iz Srbije nisu u velikom broju obraćali našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, niti su imali zahteve za evakuaciju.

"Ambasada savetuje srpske državljane, odnosno turiste u pogođenim područjima, da budu spakovani i da striktno slede sva uputstva policije – bilo usmena, bilo SMS porukama", rekao je Spasojević.

Podseća i da je dežurni telefon ambasade (+30 694 7882200) dostupan 24 sata svim srpskim državljanima koji se nalaze u Grčkoj.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()