Srpske škole dobijaju softver za praćenje fizičkog razvoja dece

Samo 13 posto dece bavi se sportom

07.04.2023. 14:30
  • Podeli:
sport deca pixabay-64300cb171e3c.webp Foto: Pixabay

Sistem praćenja fizičkog razvoja i razvoja motoričkih sposobnosti učenika u osnovnom i srednjem obrazovanju uvodi se u škole od 1. septembra kako bi se unapredilo fizičko i zdravstveno stanje dece, ali i pomoglo nastavnicima fizičke kulture u sprovođenju nastave i učenja, rekao je danas Miroslav Marković sa Fakulteta za sport.

Pratiće tri zone zdravlja dece

"Softver će pratiti tri zone zdravlja dece - zonu ispod proseka, prosečnu i natprosečnu zonu. Deca će biti testirana dva puta. Jednom na početku i jednom na kraju školske godine. Nakon tog inicijalnog testiranja na početku godine, videće se u kom je stanju dete i da li je u jednoj od ove tri grupe", rekao je Marković za K1.

Dodao je da će na osnovu tih podataka nastavnici planirati nastavu i učenje, a na kraju školske godine će videti da li taj program, koji je sproveo, ima efekta nakon finalnog merenja. 

"Shodno tome će se unapređivati. Poražavajuće je fizičko stanje dece u našoj zemlji, jer se svega 13 posto njih bavi sportom", rekao je Marković i daodao da podržava odluku škola da iz procesa isključe upotrebu mobilnih telefona u školama, ali isto tako mogu da ih iskoriste i u funkciji vežbanja.

Objašnjava da su nastavnici fizičkog vaspitanja izradili stručno uputstvo, gde se jasno i precizno definiše upotreba mobilnog telefona na času. 

Korišćenje mobilnog na času

"Slažem se da ga treba ograničiti, ali ga možemo staviti i u funkciju vežbanja, tako što će ovaj softver zahtevati određenu aplikaciju, koju će dete imati instaliranu na svom telefonu, pa će nastavnik i roditelj, moći da prate njegovu dnevnu fizičku aktivnost", rekao je Marković i napomenuo da je softver urađen u skladu sa zakonom o zaštiti podataka  ličnosti.

Ističe da će svako dete imati svoju šifru i da niko, sem njega, roditelja, ministarstva po potrebi, i nastavnika, neće imati uvid u te podatke. 

"Roditelj će rezultate napredovanja ili stagnaciju, moći da vidi u elektronskom dnevniku i tačno će znati da li je dete  napredovalo u smislu kardio respiratorne izdržljivosti, snage, gipkosti i slično", navodi Marković.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()