Srpski očevi imaju pravo na porodiljsko odsustvo: Kako do ostvarivanja prava?

U Srbiji je prošle godine tek 373 očeva iskoristilo pravo na porodiljsko odsustvo

12.03.2023. 11:39
  • Podeli:
Otac i dete (3)-63edffc16dc08.webp Foto: Pixabay

Iako imaju zakonsku mogućnost da, kao i majke, koriste porodiljsko odustvo tu mogućnost u Srbiji je prošle godine iskoristilo samo 373 očeva. Bolovanje radi nege deteta najviše su koristili očevi u Beogradu - 127, zatim u Novom Sadu - 34, Nišu - 18, Novom Pazaru - 12, Кragujevcu - 9.

Godinu ranije tu je mogućnost iskoristilo nešto manje roditelja - 318, prenosi.

Kako do ostvarivanja prava

"Kada je u pitanju starosna struktura, najviše očeva koji su tokom 2022. godine koristili ova prava bilo je u dobu od 36 do 40 godina i od 31 do 35. godine", kažu u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, prenosi Euronews.rs.

Prema našem zakonu, majke nakon porođaja imaju zakonsko pravo da iskoriste porodiljsko bolovanje od tri meseca, a nakon toga bolovanje radi nege deteta u trajanju od devet meseci odnosno ukupno godinu dana.

Zakonom je omogućeno da očevi mogu da "preuzmu " od majki porodiljsko odsustvo, ali tek kada beba napuni tri meseca.

Kada otac preuzima bolovanje od majke prilažu se skoro ista dokumenta koja prilaže i majka za otvaranje porodiljskog. Jedini izuzetak je sporazum u pisanoj formi između njega i supruga o tome da majka prenosite bolovanje radi nege deteta na supruga, odnosno oca deteta.

Kao jedan od ključnih razloga zašto očevi ne uzimaju porodiljsko odstustvo je prvenstveno neinformisanost o toj mogućnosti ali i činjenica da kod nas vlada uvreženo mišljenje da je ipak na majci da brine o detetu.

Doc. Milica Vesković Anđelković sa Odeljenja za sociologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu kaže da je savremeni muškarac, u periodu kada postaje otac, u nezavidnom položaju jer sa jedne strane ima primere svojih očeva gde su negovane tradicionalne vrednosti, gde se otac doživljavao kao neko ko hrani porodicu, a majka brine o deci. 

Neiformisanost i tradicija

"Sada se oni nalaze pred novim izazovima, gde se na neki način očekuje da otac bude uključen u odgajanje dece. Zbog toga su oni malo zbunjeni - imaju jedan primer iz primatnih porodica, a sada se od njih očekuju neke druge stvari. Međutim, istraživanja pokazuju da se mlađi muškarci danas osvešćuju i imaju potrebu da učestvuju u odgajanju dece", kaže za Euronews Srbija Vesković Anđelković.

Dodaje da muškarci danas nisu ni upućeni u prava koja imaju i to je jedan od razloga zašto ne koriste porodiljsko bolovanje.

"Kada bi znali koja su njihova prava, verujem da bi više njih koristilo tu mogućnost. Nisu tu samo u pitanju očevi, već i majke. Roditelji ne znaju dovoljno koja su njihova prava na radnom mestu kada se ostvare u ulozi roditelja", navodi ona.

Dodaje i da su tradicionalni odnosi još uvek očuvani u neformalnoj komunikaciji među muškarcima, te da neki doživljavaju odlazak na porodiljsko bolovanje kao opadanje muškosti.

Skandinavske zemlje prednjače što se tiče uključenosti učeva u podizanje dece. U Norveškoj očevi mogu da koriste 46 nedelja odsustva sa posla s punom platom ili 56 nedelja sa 80 odsto plate. U Švedskoj roditelji dobijaju odusustvo u trajanju od 12 meseci, od čega istovremeno bolovanje za oba roditelja je dva meseca, a ostatak mogu da podele. Očevi mogu da iskoriste odsustvo i da budu kod kuće šest meseci do detetove sedme godine.

Osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg koristio je 2017. dva meseca odsustva kako bi bio uz suprugu kada su dobili drugo dete. Pravo na "porodiljsko odsustvo“ iskoristio je u delovima, mesec dana odmah, a mesec dana nekoliko meseci po rođenju.

I izvršni direktor Tvitera Parag Agraval dospeo je na naslovne strane medija prošle godine kada je objavio da uzima "nekoliko nedelja" roditeljskog odsustva nakon rođenja svog drugog deteta. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()