Šta donosi predlog izmene Krivičnog zakona: Drastično uvećanje kazni za silovatelje i pedofile

Predlog izmena Krivičnog zakona po proceduri prvo treba da usvoji Vlada, a potom i Skupština Srbije.

21.10.2022. 09:18
  • Podeli:
dete pixabay-1665142784559.webp Foto: Pixabay

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da je uputio predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić inicijativu za izmenu Krivičnog zakona koja podrazumeva uvećane zatvorske kazne za silovatelje, zatim obljubu nad detetom, obljubu nad nemoćnim licem, nedozvoljene polne radnje, nasilje u porodici i obljubu zloupotrebom položaja.

Udvostručenje većine maksimalnih kazni

Kako je kazao, do sada je u zakonu za silovatelje bila predviđena zatvorska kazna od 5 do 12 godina, a on je predložio od 5 do 20 godina pri čemu se može izreći i kazna doživotnog zatvora.

Ukoliko je to delo učinjeno prema detetu, maloletnom licu, učinilac će se kazniti zatvorom najmanje 10 godina ili doživotnim zatvorom, stoji u predsednikovom predlogu izmena Krivičnog zakona.

Vučić navodi da je do sada za obljubu nad nemoćnim licem bila predviđena zatvorska kazna od 5 do 12 godina, a on je predložio od 5 do 20 i doživotnu kaznu, kao i za obljubu nad detetom.

Za obljubu zloupotrebom položaja,do sada su bile predviđene kazne od tri meseca do tri godine, a Vučić je, kako je pojasnio, predložio od šest meseci do pet godina.

Ukoliko je nastavnik, vaspitač, staralac, roditelj, očuh, maćeha ili drugo lice izvršilo obljubu ili sa njom izjednačen čin sa maloletnikom koji mu je poveren radi učenja, vaspitavanja, staranja, nege, predsednikov predlog je da bude kažnjen od pet do 12 godina za razliku dosadašnje od jedne do 10 godina.

Vučić je naglasio i da je u svom predlogu upetostručio minimalnu kaznu, a da su za najteža dela počinioci izjednačeni sa počionicima teških ubistava, povratnicima  i višestrukim ubicama.

Kako ističe, ukoliko je nastupila smrt deteta, predlog je da kazna bude najmanje 10 godina ili doživotni zatvor.

U slučaju nedozvoljene polne radnje, prema predsednikovom predlogu, ukinula bi se novčana kazna koju zakon propisuje u okviru kazne novčana ili tri godine zatvora.

Za nasilje u porodici umesto tri meseca do tri godine predložio je kaznu šest meseci do pet godina, a ukoliko je korišćeno opasno oruđe ili oružje, u tom slučaju od jedne do 10 godina.

Procedura usvajanja predloga zakona

Predsednik Vučić je prvo svoj predlog za izmenu Krivičnog zakona podneo predsednici Vlade Ani Brnabić.

Prema njegovim rečima, to je urađeno u skladu sa članom 23 Zakona o predsedniku Republike Ustava Republike Srbije, članom 40 Zakona o Vladi i članom 82 Poslovnika Vlade Srbije na šta ima pravo.

Predsednikova inicijativa ide prvo u Vladu, pa ako Vlada prihvati u Skupštinu Srbije.

Vučić kaže da se nada se da će Vlada prihvatiti i dodaje da je do sada od kada je predsednik samo jednom izašao sa inicijativom.

 


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()