Šta kaže zakon o slučaju "Narodni front"? Sestri iz GAK preti prekršajni postupak

Snimak je oštro osudila javnost, ali i klinika koja je ubrzo reagovala

27.04.2023. 13:27
  • Podeli:
bolnica pixabay-63c7fb55ecddf.webp Foto: Pixabay

Instrumentarka u Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front" emitovala je porođaj uživo na društvenim mrežama. Nakon toga je suspendovana, a protiv nje je pokrenut i disciplinski postupak. Medicinska sestra, međutim, tvrdi da namere nije bilo i izvinjava se pacijentkinji, porodici, klinici.

Umesto kratkih i zabavnih klipova koji se postavljaju na Tik-toku, osvanuo je i prenos jednog porođaja. Snimak koji je dospeo u javnost, objavila je instrumentarka u Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front". Snimak je oštro osudila javnost, ali i klinika koja je ubrzo reagovala.

U saopštenju se ističe da je Uprava Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" zgrožena i da najstrože osuđuje postupak medicinske sestre.

Slučaj je prokomentarisala i ministarka zdravlja. 

"Moram reći da sam zgrožena. Ne mogu da shvatim da bilo koji medicinski radnik uradi tako nešto, da mu uopšte padne na pamet da tako nešto radi", rekla je Danica Grujičić, dodajući da podržava potez direktora Željka Mikovića, koji je suspendovao medicinsku sestru

Sestra tvrdi da nije bilo namere

U međuvremenu, sa istog Tik-tok naloga, stiglo je obrazloženje medicinske sestre. Tvrdi da namere nije bilo.

"U noćnom dežurstvu svi smo svesni da je zabranjena upotreba mobilnog telefona u sali, ali kako su nas pozvali za hitan carski rez, samo sam telefon ostavila prislonjen na rešetku za rukavice, nesvesna da se upalila kamera koja je prenosila uživo prenos na Tik-Toku. Pre poziva u salu smo gledali Tik-Tok i to je poslednje ostalo uključeno. Iz snimka se vidi da niko u sali nije bio svestan da odloženi telefon vrši prenos uživo", tvrdi medicinska sestra.

 

Šta kaže zakon?

Za snimanje i objavljivanje snimaka pacijenata bez njihove saglasnosti zakon predviđa pokretanje prekršajnog postupka. Odgovornima prete kazne od 50.000 do dva miliona dinara.

Ivan Trišović iz službe poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti naglašava za RTS da taj zakon striktno predviđa da je saglasnost nužna.

"Potrebna je izričita saglasnost za obradu tih podataka, snimanje je par ekselans primer obrade tih podataka o ličnosti, tako da je potrebna izričita saglasnost ako se snima, a naročito za objavljivanje", dodaje Trišović.

Na klinici naglašavaju da je i pre incidenta na snazi bila zabrana upotrebe mobilnih telefona u porodilištu i operacionoj sali.


 
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()