Šta treba da uradite ukoliko doživite saobraćajnu nezgodu

Samo u dva slučaja učesnik može da napusti mesto saobraćajne nezgode

27.06.2023. 11:31
  • Podeli:
saobraćajna neesreća pixabay-1665912032931.webp Foto: Pixabay

Doživeli ste saobraćajnu nezgodu ali ne znate šta je, po Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima", potrebno u tom trenutku da uradite.

Slaviša Lakićević, načelnik Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova, navodi za "Blic" da su Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima detaljno opisane dužnosti učesnika u saobraćaju u slučaju saobraćajne nezgode.

Kako postupiti u slučaju nesreće sa teško povređenim, nastradalim ili sa velikom materijalnom štetom

Vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode u kojoj je neko lice zadobilo telesne povrede, odnosno poginulo, ili je nastala velika materijalna šteta dužan je da:

  • zaustavi vozilo, isključi motor, uključi sve pokazivače pravca, postavi sigurnosni trougao na bezbednom rastojanju, obavesti policiju i/ili službu hitne pomoći
  • preduzme druge raspoložive mere kako bi upozorio ostale učesnike u saobraćaju o postojanju nezgode,
  • upozori sva lica da se sklone sa kolovoza da ne bi bila povređena i da ne bi uništavala tragove nezgode,
  • obavesti policiju i ostane na mestu nezgode do dolaska policije i završetka uviđaja,
  • ukaže pomoć povređenima, odnosno prvu pomoć ili medicinsku pomoć u skladu sa svojim znanjima, sposobnostima i mogućnostima,
  • da preduzme sve mere zaštite koje su u njegovoj moći da se spreči nastajanje novih i uvećavanje postojećih posledica i povreda,
  • da obezbedi tragove i predmete nezgode, pod uslovom da time ne ugrožava bezbednost saobraćaja.

Kako navodi Lakićević, vozač ili drugi učesnik nezgode se može udaljiti sa mesta nezgode ako mu je neophodna hitna medicinska pomoć ili radi prevoženja povređenog do najbliže zdravstvene ustanove, ali je dužan da se vrati na mesto nezgode čim bude u mogućnosti.

"Policija je dužna da odmah po saznanju za nezgodu sa povređenim ili poginulim licima obavesti službu hitne medicinske pomoći i izađe na mesto nezgode i izvrši uviđaj. Takođe, zdravstvena ustanova koja je obaveštena o saobraćajnoj nezgodi iz bilo kog izvora ili je primila na lečenje lice povređeno u saobraćajnoj nezgodi, dužna je da o tome odmah obavesti nadležni organ unutrašnjih poslova", navodi Lakićević.

Kako postupiti u slučaju nesreće sa manjom materijalnom štetom


Kada se radi o saobraćajnim nesrećama sa manjom materijalnom štetom, prema rečima Lakićevića, učesnik nezgode je dužan da:

  • upozori ostale učesnike u saobraćaju o postojanju vozila i drugih prepreka na putu, ukoliko ih sam ne može ukloniti,
  • ukloni vozilo i druge predmete sa kolovoza, ako onemogućavaju ili ugrožavaju odvijanje saobraćaja, odnosno ako preti opasnost od novih saobraćajnih nezgoda,
  • popuni Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi u slučaju kada ovlašćeno lice ne vrši uviđaj saobraćajne nezgode,
  • upozori sva lica da se sklone sa kolovoza da ne bi ometala saobraćaj,
  • ostavi podatke o sebi i vozilu vozaču oštećenog vozila ili držaocu druge oštećene stvari u nezgodi, odnosno policiji,
  • preduzme mere zaštite koje su u njegovoj moći da se spreči nastajanje novih i uvećavanje postojećih posledica nezgode.

Kako navodi Lakićević , policijski službenik je dužan da izađe i na mesto saobraćajne nezgode i izvrši uviđaj i kada se radi o nezgodi sa manjom materijalnom štetom, ako to zahteva jedan od učesnika nezgode ili lice koje je pretrpelo materijalnu štetu u toj nezgodi.

U tom slučaju, kako objašnjava naš sagovornik, ostali učesnici su dužni da ostanu na mestu saobraćajne nezgode do završetka uviđaja.

"Nakon obavljenog uviđaja vozač je dužan da vozilo, teret, stvari ili drugi materijal rasut po putu, bez odlaganja ukloni sa kolovoza", objasnio je načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()