Stravični primeri zlostavljanja pasa stižu iz različith krajeva Srbije

Pred takvom slikom ne treba žmuriti, ali je ona nekada toliko strašna da je naša odluka da ne otkrivamo sve bila neupitna

Autor: Emilija Pešić
26.01.2023. 20:44
  • Podeli:

Srećni ste ako još niste videli jezive slike koje kruže internetom, a dolaze iz Gradskog prihvatilišta za napuštene životinje u Boru. Na snimku je žena koja iz kese vadi zaleđene leševe štenaca.

UNA je probala da sazna jesu li snimci autentični i šta se tačno dogodilo. U međuvremenu, stravični primeri zlostavljanja životinja počeli su stižu i iz drugih krajeva Srbije.

Pred takvom slikom ne treba žmuriti, ali nekada je ona toliko strašna da je odluka da ne otkrivamo sve bila neupitna. Snimak iz Gradskog prihvatilišta u Boru, kako se navodi u opisu videa, prikazuje životinje koje su brutalno zlostavljane usled čega su uginule. Posle celodnevnih poziva, konačno smo dobili odgovor od nadležnih.

Početkom januara psi su pokupljeni sa ulice, nakon što su građani prijavili da su naišli na leševe. To se, inače, dešava usled saobraćajnih nesreća ili kad pasi uginu. Potom se stavljaju u rashladni uređaj, gde budu 15 dana, a onda se uginule životinje sahranjuju. I to se radi u svakom gradu.

Tokom celog dana u prihvatilištu su bili policija i inspekcija, a uskoro će biri izvršen i vanredni zdravstveni pregled svih 130 pasa koliko ih je u prihvatilištu.

Aktivista za prava životinja Ivan Ivanović tvrdi da su uslovi u kojima borave psi širom Srbije izuzetno loši.

"Preko 90 pasa ugine u tim prihvatilištima u nehumanim uslovima, i to jeste istina. Problem je što ta državna prihvatilišta prikazuju samo neki deo, koji se vidi. U neka ne mozete ni da uđete, niko ne zna šta se dešava. I onda kada se desi da neko uđe tamo, prikaže istinu – onda je to horor", ističe Ivanović.

A iz Kikinde stiže vest da je ženka labradora mučena žicom, u trenutku kada je neko pokušao da joj odseče šape.

"Pre dva dana imate slučaj Novi Slankamen. Danas smo bili tamo. Imate predsednika mesne zajednice koji je doveo lovce da ubijaju životnije po ulici, zato što te životinje smetaju. Iako, po zakonu, imaju obavezu da ih zbrinu, da ih čipuju, da se zna čiji je koji pas. Oni su rešili to tako što su otilši sa lovačkom puškom i pobili te životinje", kaže Ivanović za UNU.

Najveći problem je, prema njegovim rečima, u nepoštovanju zakona i njegovom potpunom ignorisanju. 

Pre četiri meseca Ivan je štrajkovao glađu, nakon što je nekoliko pasa ubijeno tokom noći u Smederevskouj Palanci. Četiri meseca kasnije, taj slučaj i dalje nije dočekao svoj epilog. Ni taj, ni mnogi drugi, jer posle svega ostanu samo jezive slike i stravični zločini.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()