Da se ne bi dešavale tragedije, svaki vlasnik ugostiteljskog objekta treba da poštuje propisane bezbednosne zahteve
Tragedija u Severnoj Makedoniji ponovo je stavila u fokus pitanje koliko su bezbedni ugostiteljski objekti u kojima svakodnevno boravimo. Stručnjaci ističu da samo u Beogradu postoji više hiljada onih koji predstavljaju rizične tačke u pogledu požara.
Zbog velikog broja električnih uređaja, zapaljivog materijala, ali i visokih temperatura u kuhinji, rizik od požara je u ugostiteljskim objektima mnogo veći nego u objektima druge namene. Veliki broj ljudi koji ih posećuju, ukazuje na poseban značaj preventivne mere zaštite od eventualne vatrene stihije.
"Osnovne kontrole obuhvataju ispravnost rada protivpožarnih aparata, protivpožarne panik rasvete, onda ono što moramo da radimo jeste ispitivanje elektroinstalacija, plinskih instalacija ako ih ima u kuhinji, odmašćivanje ventilacije u kuhinji koja je lako zapaljiva. To se sve radi na tri ili šest meseci", objašnjava administrativni radnik u ugostiteljskom objektu Nikola Đorđević.
Da se ne bi dešavale tragedije, svaki vlasnik ugostiteljskog objekta treba da poštuje propisane bezbednosne zahteve.
"Zakon o zaštiti od požara jasno definiše u odnosu na kategoriju ugroženu od požara za građevinske objekte. Kada se u planiranju, projektovanju i izgradnji objekta i samoj upotrebi objekta ispoštuju sve mere naložene kroz zakon kroz glavni projekat zaštite od požara, plan zaštite, u tom slučaju kroz te faze se iskontroliše i na kraju kad je objekat u upotrebi smanjimo rizik od izbijanja požara na minimum", ističe inspektor u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice SVS Saša Jeršić.
Rizik od neželjenih posledica povećava činjenica da u ugostiteljskim objektima često boravi mnogo više ljudi nego što je dozvoljeno.
"Po trenutno važećim propisima, na jednog gosta mora da postoji površina prostora od 1,4 kvadrata. Znači imate uvek maksimalan broj gostiju koji smete da imate u objektu, tako da je to veoma bitna stvar, ne bi smelo da bude više od toga i naravno evakuacioni izlaz protivpožarni koji lako može da se nađe na planu evakuacije", kaže Đorđević.
To pravilo većina ugostiteljskih objekta ne poštuje. Pogotovo ne u večernjim časovima, kada klubovi i restorani u kojima ima muzike ugoste mnogo veći broj ljudi od dozvoljenog.
"Treba da budemo svi savesni, pogotovo kada su to vlasnici objekta da se ne dogode nemile scene kao što su bile nažalost u Severnoj Makedoniji", apeluje Jeršić.
Stručnjaci kažu da je edukacija ključ svega, i da je najvažnije da u slučaju požara ostanete smireni, jer panika može otežati donošenje ispravnih odluka u kriznim situacijama.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







