Stručnjaci za UNU otkrivaju: Šta je najvažnije u prevenciji zlostavljanja dece?

Gosti Marijane Tabaković u emisiji 'Podne' bili su Igor Jurić iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu i tužiteljka u Okružnom tužilaštvu okruga Santa Klara u Kaliforniji Jing-Lan Li

15.10.2024. 16:24
  • Podeli:

U Beogradu se sutra održava deveta Međunarodna konferencija o bezbednosti dece, pod nazivom "Bezbednost i odgovornost 2024". Organizuje je Centar za nestalu i zlostavljanu decu, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

Gostujući u emisiji "Podne", stručnjaci su poručili da je u prevenciji zlostavljanja, najvažnija edukacija dece, ali i roditelja. Gosti Marijane Tabaković bili su Igor Jurić iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu i tužiteljka u Okružnom tužilaštvu okruga Santa Klara u Kaliforniji Jing-Lan Li.

Deca koja su žrtve seksualnog zlostavljanja u Srbiji, suočavaju se sa brojnim izazovima. Najveći problem stručnjaci vide u tome što se u našem društvu i dalje nedovoljno priča o tome šta deca preživljavaju.

O toj temi će, na predstojećoj konferenciji, razgovarati predstavnici relevantnih državnih institucija, domaćih i stranih organizacija, kao i stručnjaci iz oblasti bezbednosti dece, a sve u cilju da se zaštita dece u našoj zemlji podigne na viši nivo.

"Mislim da se još uvek nismo bavili problematikom dece u sudskim postupcima. Dakle, to je ono što je kod nas jedna velika i ozbiljna tema o kojoj treba mnogo više da razgovaramo zato što smo kroz ove naše procese kroz koje smo mi kao organizacija prolazili, imali iskustva da su deca na desetinu puta nekada bila saslušavana, da su konstantno bila retraumatizovana, da smo imali čak i osudu javnosti ili same okoline gde dete živi ili gde se nalazi i mi te stvari moramo da menjamo", kaže za UNU Jurić.

Na putu promena, treba slediti iskustvo razvijenijih zemalja i primere dobre prakse. Mnoge od njih godinama beleži pravni sistem u Kaliforniji koji podrazumeva da, tokom sudskog postupka, dete samo jednom govori o traumi koja mu se dogodila.

"U Kaliforniji imamo višedisciplinarni pristup. Dakle, kada dete prijavi seksualno zlostavljanje, to može biti i godinama nakon zlostavljanja, kada se napokon nađu u nekom okruženju koje ih podržava, ili koje je spremno da ih čuje. Kada se to otkrije policiji onda tužilac pristupa razgovoru. Imamo i forenzičnog stručnjaka, socijalnog radnika i lekare. Dakle, samo jednom se priča sa detetom - na početku, i onda prolazi kroz suđenje", smatra tužiteljka Li.

Na taj način, moguće je dodatno ohrabriti decu da ne ćute o onome što im se dogodilo, odnosno da prijave zlostavljanje, saglasni su stručnjaci. Time se, zaključuju, ujedno mogu i preduprediti svi budući slučajevi u kojima dete postaje žrtva seksualnog uznemiravanja.

Celo gostovanje Igora Jurića iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu i tužiteljke u Okružnom tužilaštvu okruga Santa Klara u Kaliforniji Jing-Lan Li u emisiji 'Podne' možete pogledati u video snimku na početku teksta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()