Studenti Arhitektonskog fakulteta nastavljaju blokadu: Uprava ne odustaje od povećanja školarine

Protest studenata je počeo pre nedelju dana nakon što je Savet Arhitektonskog fakulteta doneo odluku da poveća školarinu sa 240.000 na 300.000 dinara

06.03.2023. 11:58
  • Podeli:
Mladi_studenti_tehnički fakulteti_Beograd_Foto UNA-1667500393337.webp Foto: UNA

Studenti Arhitektonskog fakulteta u Beogradu nastavljaju sa blokadom zgrade fakulteta jer uprava fakulteta neće odustati od povećanja školarina za 60.000 dinara. Kolegama sa arhitekture pridružili su se i studenti sa ETF-a, blokirajući slušaonice na trećem spratu.

Protest studenata je počeo pre nedelju dana nakon što je Savet Arhitektonskog fakulteta doneo odluku da poveća školarinu sa 240.000 na 300.000 dinara

U petak je održana i sednica Nastavnog i naučno-umetničkog veća na kojoj se nastavno osoblje fakulteta jednoglasno izjasnilo da školarina treba da ostane 300.000 dinara.

Prema nezavničnim saznanjima, toj sednici prisustvovalo je oko 60 profesora i docenata, prenosi Nova S.

Studentski parlament Arhitektonskog fakulteta, u petak je održao i sastanak sa dekanom fakulteta, kojem je prisustvovao i prodekan za nastavu.

Dekan fakulteta se izjasnio da ukoliko se protesti nastave i ove nedelje, nastava neće biti nadoknađena, ali će nastavnici samostalno moći da odluče na koji način će pristupiti neodržanoj nastavi u vidu upisavanja ili neupisavanja izostanaka.

„Dekan nam je takođe poručio da pazimo na strukturu nastave u vidu 30 odsto dozvoljenih izostanaka u okviru semestra. Mi smo ga pitali šta bi se desilo u hipotetičkoj situaciji da se obustava nastave dešava naredna tri meseca, a odgovor je bio da bismo u tom slučaju svi pali godinu i da bismo u tom slučaju mi bili prvi u istoriji“, stoji u obaveštenju prosleđenom studentskim grupama.

Iako su pojedini profesori studentima na hodiniku prilazili i pružalu podršku, to je izostalo na Sednici Nastavno i naučno-umetničkog veća.

Podsetimo, predstavnica Arhitektonskog fakulteta u Studentskom parlamentu Univerziteta u Beogradu Danijela Pantić rekla je da svaki fakultet donosi odluke sam za sebe te da Arhitektonski fakultet nema sredstava i da bez povećanja školarine me može da nastavi da radi.

"Rektor je rekao da će videti sa upravom fakulteta da li su ti troškovi zaista toliko neophodni i dali troškovi mogu da se umanje. Proveriće šta se sa svim tim dešava i kako oni na najbolji mogući način mogu da nam izađu u susret“, istakla je za prošle nedelje za UNU predstavnica Arhitektonskog fakulteta u Studentskom parlamentu Univerziteta u Beogradu Danijela Pantić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()