Superćelijska oluja i smak sveta zajedno: Da li su medijski naslovi o nepogodama u Srbiji preterani ili ne

Savet je da se uvek prate zvanični podaci i upozorenja, pre svega Republičkog hidrometeorološkog zavoda

Autor: Emilija Pešić
01.08.2023. 19:34
  • Podeli:

"Dolazi ledeno doba, uništiće se ozonski omotač, otopiće se svi lednici, poputno će se potopiti istočne i zapadne obale Amerike..." 

To su samo neka neostvarena predskazanja u decenijama za nama. Novi termin koji smo svi usvojili poslednjih nedelja je - superćelijska oluja.

Proveravali smo kako se o njoj izveštavalo i koliko je važan način izveštavanja o ovakvim događajima.

'Jaka, razorna, nepredvidiva, opasna po ljude i životinje, ostavlja veliku materijalnu štetu' - za to nam nije bila potrebna nauka, videli smo svojim očima. Do sada nesvakidašnja oluja ali praćena dobro poznatim paničnim naslovima u medijima.

"Naslovi sa  epitetima, katastrofalno, nikad viđeno i tako dalje, što nije primereno događaju a onda kada se stvarno dogodi malo jači slučaj nepogode, kao ovo što je bilo pre desetak dana, onda postoji inflacija tih pojmova i građani su malo oguglali na te katastrofične naslove i dođe do nesporazuma na liniji meteorološka služba, mediji i građanstvo", kaže meteorolog Nedeljko Todorović.

"Običnog čoveka možda ne zanma da li se to zove jednoćelijska višećelijska superćelijska oluja nego da li će ta oluja doneti grad, da li će zaobići moj grad ili selo, kolike će biti padavine, da li će to doneti poplave i slično", kaže istraživač na institutu za meteorologiji fizičkog fakulteta Milica Tošić.

A od oluje ponekad su opasniji i samozvani stručnjaci.

"Sa medijske strane nije korektno da ih oni potpisuju da su meteorolozi iako se oni možda sami tako predstavljaju, trebalo bi da se zna neki red isto kad bi neka druga profesija, na primer neko ko nije lekar pa se predstavlja da leči ljude, bio bi vrlo brzo krivično gonjen, ovo je podcenjivanje meteo nauke i struke, kada se neko lažno predstavlja", dodaje Todorović.

"Treba stvarno pažjivo, zaista pažljivo birati terminologiju a to možete samo kada pitate stručnjake,  negde je najvažnije da imate sagovornika koji jeste stručnjak za tu temu o kojoj se govori i možda da se unapred dogovori da se koristi terminologija tako da se javnosti jasno pruži slika koliko je ta oluja opasna", kaže Tošić.

Skorašnja oluja odnela je tri života i neupitna je njena ozbiljnost. Ono što je problematično je dodatno širenje panike i dezinformacija. 

Savet je da se uvek prate zvanični podaci i upozorenja, pre svega Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()