Svaki šesti učenik žrtva maltretiranja na internetu

Podaci koji stižu iz Nemačke su poražavajući.

12.10.2022. 21:22
  • Podeli:
učenici pixabavy-1665406187397.webp Foto: Pixabay

Svaki šesti učenik u Nemačkoj je doživeo maltretiranje na internetu, pokazuju rezultati ankete. Reč je o 1,8 miliona učenika uzrasta od sedam do 20 godina, saopštilo je u sredu udruženje protiv sajber mobinga.

Udeo žrtava u ukupnoj školskoj populaciji je blago opao - za 0,6 odsto - ali je i dalje visok. 

Najčešće, u 78 odsto slučajeva, učenici trpe zlostavljanja i uvrede, zatim laži i glasine (59 odsto), dok se 40 odsto suočilo sa ucenama i pretnjama.

Dugotrajno maltretiranje preko interneta opterećuje pre svega psihu učenika. 

Žrtve su najčešće povređene (58 odsto), besne (40 odsto) i uplašene (34 odsto). Oko četvrtine dece i mladih koji su doživeli neki vid maltretiranja imali su samoubilačke misli.

Većina njih (65 odsto) reklo je da je tokom pandemije internet mobing postao masovniji. I među roditeljima i nastavnicima oko polovine (46 odsto) ima isti utisak.

Zbog onlajn nastave i ograničenog kretanja deca su još više vremena provodila na internetu, pa se tamo preselilo i maltretiranje, kažu autori studije. 

Oni su apelovali na intenzivniji rad na prevenciji u obrazovnim ustanovama.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()