Sve manje dece u srpskim selima: UNA u Sremu saznala kakav je bio poslednji čas u OŠ "Sveti Sava"

Škola nije imala vodu, a kada je ove godine ostala bez đaka, rešeno je da voda bude konačno dovedena, kaže učitelj Aleksandar Herceg

Autor: Lena Sladojević
14.11.2023. 20:01
  • Podeli:

Svako četvrto selo u Srbiji nestaje. Jedno takvo je i Stara Bingula u Sremu, gde je broj stanovnika na istorijskom minimumu. Seoska škola je zakatančena, jer je ostala i bez jedine učenice. UNA televizija je posetila ovo selo i saznala kako je izgledao poslednji čas u školi koja postoji od 1944. godine.

Prvo nestane Dom kulture, onda doktor dolazi samo sredom, zatvorena prodavnica, u učionicama jedne godine deset đaka, sledeće pet, pa nijedan. Od školske ulice ostane samo naziv i sećanje da su tu nekada prolazila deca. Tako selo izumire.

"Sve manje je bilo dece - onda je na kraju ostalo jedno dete, trebalo je da ide sada do kraja godine - međutim, roditelji su našli posao, stan, preselili su se", kaže nam učitelj Aleksandar Herceg.

Tužno je bilo predavati poslednjoj učenici, a takav je bio i poslednji čas.

"Da ste videli tu scenu, ona mene ljulja na ljuljašci, ja sam se spuštao na nivo nje, ali ne mogu ja da zamenim njenog drugara", priseća se seoski učitelj.

Foto: UNA

Sledeće godine bi bilo tri decenije kako Aleksandar predaje u isturenom odeljenju OŠ "Sveti Sava". Bilo je tu mnogo problema, a jedan od većih je voda. Dvadeset tri godine vukao je vodu za školu, pa su ga osim učom, zvali i vodonošom.

"Obraćali smo se institucijama, ali to je sve ostalo mrtvo slovo na papiru. Mi smo samo pisali šta nam sve fali, u principu škola ne bi mogla ni zakonski da radi, ukoliko nema sve elementarne uslove, ali to normalno niko nije hteo da rešava. Rešavalo se pred izbore, sad ove godine kada je škola zatvorena rešili su da dovedu vodu konačno", kaže Herceg.

Foto: UNA

Kako učitelj Aleksandar vidi budućnost i da li ćemo postati agrarna zemlja bez seljaka?

"Osnovni uzrok je taj što je na Zapadu seljak gospodin. On mora da ima neku garanciju da taj proizvod može da plasira. Neće niko više ni da radi, jer se radi u nedogled, ako država to ne ceni, kako da očekujemo da neko drugi ceni".

Škola "Sveti Sava" i učitelj Aleksandar dele sudbinu većine sela u Srbiji. Ukoliko je tako u Sremu, gde su plodne oranice, dva auto-puta, najveća reka, znate kako je tek u drugim drugih delova Srbije. U selu kažu "Gde se svetlo ugasi, tu se više ne pali".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()