Sve o elektronskom zakazivanju termina za upis đaka prvaka

Škole su u obavezi da same pribavljaju dokumenta potrebna za upis učenika.

21.03.2023. 09:55
  • Podeli:
nastavnik škola učionica profesor pixabay-6392168827dec.webp Foto: Pixabay

 Elektronsko zakazivanja termina za upis i testiranje dece u prvi razred osnovne škole počelo je danas putem portala eUprava. 

Zakazivanje se vrši na osnovu teritorijalne pripadnosti školama.

Valja napomeniti i da su škole u obavezi da same pribavljaju dokumenta potrebna za upis učenika.
 

Zakazivanje se vrši putem usluge e-Zakazivanje, a novina je da sada škole sve dokumente pribavljaju same, od izvoda iz matične knjige rođenih do lekarskog uverenje i potvrde o obavljenom obaveznom pripremnom predškolskom programu. 

Jedini izuzetak je za one roditelje i zakonske zastupnike dece koji su decu vodili na pregled u privatnu zdravstvenu ustanovu jer u tom slučaju potvrdu o lekarskom pregledu moraju da donesu sami.

Testiranje dece će biti obavljeno od 1. aprila do 31. maja, a svako dete može da bude upisano u prvi razred sve do 31. avgusta tekuće godine.

"Sa pouzdanošću možemo reći da nepunih 80 posto populacije dece je elektronskim putem iskazalo interesovanje putem portala eUprava i za njih pribavljeni dokumenti elektronskim putem. Prošle godine je uslugu eZakazivanja termina za upis u osnovnu školu koristilo oko 35.800 roditelja i ovlašćenih lica", pojasnila je Biljana Marić, pomoćnik direktora Kancelarije za IT i eUpravu.

Navela je da roditelji, ako ne zakažu termin putem portala eUprava, već direktno u školama, svakako nisu u obavezi da donose papirna dokumenta u školu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()