'Sve smo mi heroine' Održana prva konferencija posvećena ženama žrtvama nasilja i samohranim majkama

Posetioci su mogli da čuju zašto je važno prijaviti nasilje, kako institucije moraju da postupaju i koja su prava majki nakon razvoda i podele starateljstva.

Autor: Lena Sladojević
28.10.2023. 19:15
  • Podeli:

Održana je prva konferencija "Sve smo mi heroine", posvećena ženama žrtvama nasilja, samohranim majkama i svima koji imaju decu sa
posebnim potrebama. Od eminentnih stručnjaka smo mogli da saznamo mnogo o prevenciji, koja i jeste ključ rešavanja svih problema nasilja.

Posetioci su mogli da čuju zašto je važno prijaviti nasilje, kako institucije moraju da postupaju i koja su prava majki nakon razvoda i podele starateljstva.

" Sa obzirom na to da je nasilje postala epidemija i da svakodnevno čujemo vesti o ubistvu, silovanju, da je žena preživela razne vrste nasilja, psihološko odnosno fizičko, važno je da budemo društveno odgovorni i medijski i da budemo svest kod žena koliko je važno pre svega raditi na prevenciji i to ćemo moći da čujemo na današnjem panelu "Sve smo mi heroine"", pojasnila je za UNU Marija Lakić, osnivač Udruženja "Heroine".

Na celodnevnom panelu moglo se čuti mnogo korisnih saveta, kako da žene zaštite sebe, kakve posledice pordično nasilje ostavlja na decu, koji je značaj Sigurnih kuća, koja je uloga Javnog tužilaštva.

UNA

"Između ostalog i zašto je važno raditi na mentalnom zdravlju, važnost ginekoloških predloga, kao i deca koja su preživela nasilje. Na koje načine majka može da primeti psihološke poromene, na koje načine deca koja su živela u takvoj zajednici se ponašaju u predškolskim ustanovama. Da li kasnije dečak koji je postao žrtva nasilja, postaje nasilnik", pojašnjava Lakićeva.

Najveću ulogu u prepoznavanja bilo kog oblika nasilja, porodičnog, psihičkog, seksualnog imaju lekari. Nije zakonom određeno, ali njihova je dužnost da kontaktiraju nadležene, ukoliko primete tragove nasilja.

"Svaki doktor je u obavezi kada primeti da je bilo nekog nasilja da taj slučaj prijavi policiji. Na policiji kasnije i sudskomedicinskom veštačenju da utvrde sve ono što ide po zakonu. Ono što je najvažnije, sve ovo je vrlo osetljiva tema i često se žene ne javljaju zbog osećaja stida i srama, pa je ovo možda prilika da ih ohrabrimo, jer ne zaboravite veliki broj slučajeva za seksualno, odnosno svako drugo nasilje, ne bude prijavljeno", pojasnila je Vanja Milošev, ginekolog-akušer.

Na panelu je istaknuta i važnost medijskog izveštavanja o bilo kom obliku nasilja. Takvim temama se mora pristupati etički, a nikako senzacionalistički, jer to predstavlja sekundarnu traumatizaciju za žrtve nasilja. Heroine nisu samo one žene koje su postigle nešto izuzetno, heroine su i one žene koje su preživele svašta u životu i nastavile dalje. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()