Sve što treba da znate o upisu deteta u 1. razred

Pravo na upis imaju sva deca rođena tokom 2016. godine i rođena u prva dva meseca 2017. godine

28.03.2023. 14:40
  • Podeli:
učenici prvačići prvaci pixabay-6422dff655218.webp Foto: Pixabay

Roditelji prvaka, pripremite se!

Od 1. aprila do 31. maja upisuju se mališani u prvi razred osnovne škole, a to su pravo stekla sva deca rođena 2016. godine, kao i deca rođena do kraja februara 2017. godine.

Da li je potrebno da donosim dokumentaciju?

Veći deo upisa može da se obavi elektronski, a pre toga roditelji ili staratelji treba da se registruju na sajtu eUprave gde mogu da zakažu termin za testiranje deteta u školi koju su odabrali. Zakazivanje testiranja preko sajta eUprave može da se obavi do 20. marta a može se i lično zakazati u školi.

Po već ustaljenoj praksi više nije potrebno donositi dokumenta deteta u školu već su škole same u obavezi da ta dokumenta pribave po službenoj dužnosti.

Škole nabavljaju sva dokumenta od izvoda iz matične knjige rođenih za dete, uverenja o prebivalištu, uverenja o završnom obaveznom pripremnom predškolskom programu kao i potvrdu lekara da je dete obavilo obavezni lekarski pregled, ukoliko je pregled obavljen u državnoj zdravstvenoj ustanovi.

Ukoliko se pregled deteta obavlja u privatnoj zdravstvenoj ustanovi, roditelj ili staratelj deteta sam donosi potvrdu. Ipak, škole preporučuju da se na termin za testiranje deteta ponese kopija izvoda iz matične knjige rođenih.

Šta ako želim da upišem dete ranije?

Deca rođena između 1. marta i 31. avgusta 2017. godine takođe imaju pravo na upis u prvi razred, ali u tom slučaju roditelji ili staratelji moraju da školi podnesu pismeni zahtev, kopiju izvoda iz matične knjige rođenih, a škola će potom u junu da proveri spremnost deteta za upis u prvi razred.

Ove godine očekuje se da će Beograd dobiti oko 16.000 đaka prvaka, saopštio je danas gradski Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()