Sve više žrtava davljenja u vodama širom Srbije: Stručnjaci za UNU govore kako da sačuvate živu glavu

Tragični slučaj sa Sotskog jezera podsetio je i kako se treba ponašati na čamcima

Autor: Zvonko Ninkov
05.08.2024. 22:00
  • Podeli:

Tela oba muškarca izvučena su iz Sotskog jezera, nakon što se juče prevrnuo gumeni čamac u kojem je bilo i troje dece. Mališani su, srećom, spaseni, ali za 33-godišnjeg M. C. koji je upravljao čamcem i 34-godišnjeg S. S. koji je priskočio u pomoć, nije bilo spasa. Tako je, i pored silnih apela, crni bilans utopljenih u vodama širom Srbije tokom jula, a bilo ih je 14, nastavio da raste i u avgustu.

Neko samo do članaka, drugi do pasa ili bova, ali ima i onih koji idu dalje, pa čak i pokušavaju da preplivaju Savsko jezero na Adi Ciganliji. Jedno utapanje desilo se ovde i pre početka zvaničnog otvaranja kupališne sezone, a drugo pre nekoliko dana, kada je muškarac skočio sa pedaline i nije izronio. Takvi slučajevi, na žalost, postaju opomena za sve.

Spasioci na Adi su tik uz vodu, uvek u pripravnosti. Savetuju one koji nisu dobri plivači da ostanu do dubine u kojoj mogu da stoje, a čak i one koji su sigurniji da budu realni i ne precenjuju svoje mogućnosti.

"Upravo je kod plivača najteže kada se desi, recimo, infarkt miokarda, koji nije smrtonosan, da li je to šlog, da li je to epi-napad ili aneurizma mozga ili tako nešto jer oni ostaju bez svesti i ne pokazuju znake davljenja. Suprotno tome, neplivači su svesni da se dave i zovu vas", ističe Milan Milićević, koordinator spasilačke službe na Adi Ciganliji.

Plivanje u moru i mutnim vodama, gde ima virova i struja, nije ni slično, a mnogi kupači to smetnu s uma. Za nekoliko sekundi plivanje u reci ili jezeru može da se pretvori u opasnost, pa je bolje držati se jednostavnih preporuka

"Ne treba da konzumiramo alkohol. Trebalo bi prilikom ulaska u vodu da postepeno ulazimo, da ne skačemo. Ako baš postoji želja za skakanjenjem, ne na glavu, već prvo nogama. Trebalo bi i da smo jako dobri plivači u vodama poput jezera, poput reka. Uvek bi trebalo ići u paru, decu nikako ne ostavljati ni u vodi, ni van vode bez nadzora... Potrebno je za odrasle 60 sekundi da nestanu ispod vode, a 20 sekundi za decu da nestanu ispod površine vode", rekla je dr Marija Marković, lekar specijalista socijalne medicine GZZJZ.

Tragični slučaj sa Sotskog jezera podsetio i kako se treba ponašati na čamcima.

"Zaista bi trebalo povesti računa da sve osobe koje se nalaze na plovilima u svakom trenutku imaju pojaseve za spasavanje i to one koji su prilagođeni njihovoj veličini - za odrasle veličina za odrasle, za decu njihova veličina i da budu zategnuti", zaključila je doktorka Marija Marković.

Lekari i spasioci napominju da ne treba srljati ni u spasavanje. Bolje je prvo baciti plutajući objekat za koji bi se davljenik uhvatio, pa tek onda može da ga izvuče neko ko je dobar plivač.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()