Svratišta – jedina bezbrižna mesta za decu koja detinjstvo provode na ulici sama

Svratištima za decu u Krfskoj i Bulevaru Arsenija Čarnojevića najpotrebnija je sezonska garderoba za decu od pet do 15 godina

Autor: Kristina Koturanović
23.03.2023. 20:30
  • Podeli:

Svratištu za decu u Beogradu nedostaje odeća i obuća. Zato apeluju na građane da ukoliko su u mogućnosti, doniraju sezonsku garderobu.

Svratišta su često jedina bezbrižna mesta za koja znaju deca koja detinjstvo provode na ulici sama, u domovima koji nemaju ni osnovne uslove za život, a često i bez dovoljno brige i ljubavi. Ipak, i onima koji pomažu, potrebna je pomoć.

"Ono što je potrebno tokom cele godine, potrebno je i u ovom periodu. To su sredstva za ličnu higijenu. Pored toga, sredstva za higijenu prostora. Apelujem na džakove za đubre od 40 i 120 litara, iz prostog razloga što mi vrlo često toj deci u njih pakujemo i slatkiše i gerderobu koju oni ovde preuzimaju. Takođe, sezonska garderoba, jakne, majce, odeća, obuća. Apelujem da to bude samo za decu uzrasta od pet od 15 godina", ističe socijalna radnica Ivana Popović.

Ona naglašava da ne postoji posebna procedura kada je doniranje u pitanju. Dovoljno je da garderoba koju ljudi dobre volje donesu u svratište bude oprana, cela i nosiva. A u Svratištu je, pored osnovnih uslova za život, mališanima je omogućeno i da uče.

"Mi trenutno imamo, bar na ovoj lokaciji, oko 130 korisnika koji aktivno i redovno odlaze u škole za redovno i vanredno obrazovanje", kaže Ivana za UNU. A sam pomak da deca razmišljaju da nastave obrazovanje i nakon osnovne škole je veliki uspeh za sve.

Emir kadrijević, koji je nekada dolazio u svratište po pomoć, danas je vršnjački edukator upravo u ovom svratištu.

"U Svratište sam došao prvi put kada sam imao osam godina. Nikada nisam imao knjige i onda sam, preko Svatišta nabavio školski pribor. Završio sam osnovnu školu, upisao sam srednju ugostiteljsku školu i završio sam kao barista. Sada radim u kafiću", kaže Emir za UNU.

U svratištu se trude da ispune deci želje i upišu ih upravo u one škole, koje deca žele da upišu. Cilj je skloniti ih sa ulice i izvesti na pravi put. Dodaju da je svaka pomoć dobrodošla, pa pozivaju sve koji žele da pomognu to i da učine doniranjem odeće, hrane, sredstva za higijenu.

Pomoć mogu da dostave u Svratišta na adresama: Krfska 7a na Zvezdari ili Bulevar Arsenija Čarnojevića 145 na Novom Beogradu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()