Tesla, Pupin i Milanković staju u samo jedan školski čas: UNA pita - šta je razlog?

Pupinovo autobiografsko delo "Sa pašnjaka do naučenjaka" nekada lektira i deo obavezne literature u vojsci - u Americi i drugim zemljama, a nikada u Srbiji

Autor: Lena Sladojević
21.01.2024. 21:15
  • Podeli:

Tri najveća imena srpske nauke Nikola Tesla, Mihajlo Pupin i Milutin Milanković prema školskom programu staju u samo jedan čas nastave u osnovnim, i jedan u srednjim školama. Pupinovo autobiografsko delo "Sa pašnjaka do naučenjaka" nekada lektira i deo obavezne literature u vojsci - u Americi i drugim zemljama, a nikada u Srbiji. 

Aleksandra Ninković Tašić smatra da su oni, kako kaže, iščupani iz sistema obrazovanja tokom ranijiih decenija.

"Kada je knjiga prevedena na nemački, Nemačka država kaže "Ova knjiga se mora davati najboljim đacima jer je najbolji moralni obrazac koji treba slediti". Kao da svi znaju, kao da mi ne znamo", ističe za UNU predsednica 'Obrazovno-istraživačkog društva Mihajlo Pupin' Ninković Tašić.

Foto: Privatna arhiva

Konataktirali smo i Zavod za unapređenja kvaliteta obrazovanja da budu deo ove teme i da nam daju odgovore zašto tri velikana staju u jedan školski čas, međutim odgovor je izostao. 

Da se ispravi ova nepravda, za sada je sve na pojedincima. Aleksandra se bori i piše knjige za decu, ali i odrasle o našim velikanima. 

"Moj sin kada je imao devet godina, sada ima 15 pročitao je Zvezdobrojce, nije to teško, to je lako, ogromno je naše neznanje i nije problem da to priđe deci", kaže ona.

Foto: UNA

Osnovci za sada samo uče odlomke Teslinog teksta "Mačak", Milankovićevog dela "Kroz vasionu i vekove", i Pupinove autobiografije "Sa pašnjaka do naučenjaka". 

U srednjoj školi na trećoj godini prirodnog smera prvi put se pominju sva tri imena, odnosno na četvrtoj godini društvenog smera, i to u okviru samo jednog časa.

"Sve je na entuzijazmu pojedinaca, veroučitelji, učitelji, nastavnici kojima se dopada, malo van protokola da uvode. Dovodili su meni decu da pričamo, divno zanosno ali to nije sistemski", jasna je Ninković Tašić.

Sva tri velikana u mnogo većem obimu spram Srbije izučavaju školarci u Nemačkoj, Japanu, Francuskoj, i u mnogim drugim zemljama. Nadamo se i da će naš sistem obrazovanja shvatiti značaj tri velikana za našu decu. No, kako nas podseća veliki Pupin u autobiografiji "Porazi su samo kratka odmorišta za buduće pobede".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()