Traži se mesto više: UNA je proveravala zašto ljudi na izletišta dolaze i dva dana pred Prvi maj

Mnogi izletnici, međutim, ne vode računa kako se ponašaju kada dođu u prirodu

30.04.2024. 21:45
  • Podeli:

Oni koji nisu već spojili prethodni vikend sa predstojećim praznicima, od sutra će najzad početi da odmaraju.

Praznik rada većina obično provodi na izletištima uz roštilj. Proveravali smo kada su počeli da dolaze da bi zauzeli mesto, ali i koliko se vodi računa o bezbednosti, pošto će mnogi zbog roštiljanja paliti vatru na otvorenom.

Nekada je bio Prvomajski uranak, a sada se toliko porani da se dolazi i dan ranije. Stanko Vujinović uveliko je i roštilj raspalio, uskoro će i meso da zacvrči, ali priznaje da nije bio prvi stigao na Košutnjak.

"Mi smo došli danas ujutro i našli smo mesto, ali već je bilo nekih i usput i ovde koji su verovatno zauzeli još juče, u šatorima", kaže Stanko.

Takva je ekipa sa Banjice. Kažu da su prošle godine zakasnili, jer je gužva bila ogromna, pa su zato sada stigli dva dana ranije.

"Juče je bilo lepo vreme i došli, proveli ceo dan. Danas isto, doći će nam još društva. Imamo šator, spavaćemo ovde dva dana", rekla nam je Nevena Aranitović.

Dolaze polako i iz drugih delova Beograda na ovo izletište. Neki čak donose svoja drva za potpalu, a svi sa kojima smo pričali tvrde da žar od roštilja pažljivo ugase, a smeće pokupe.

Mnogi izletnici, međutim, ne vode računa kako se ponašaju kada dođu u prirodu. U naredna dva dana paliće vatru na način koji nije propisan, ostavljaće za sobom đubre, a neki od njih će čak i uništavati drveće.

Takvo je barem iskustvo od prethodnih godina. Neki su za potpalu koristili čak i mlado, tek zasađeno drveće, a iako postoje mobilijari i ložišta, plamen se raspaljivao i usred šume.

"Po Zakonu o šumama i svim drugim zakonima strogo je zabranjeno loženje vatre u šumi, osim na mestima koja su za predviđena i koja su vidno obeležena, što smo mi i uradili... Ono što posebno skrećemo pažnju jeste da i prilikom loženja vatre vode računa kada je vetar da ne dođe do prenošenja varnica", objašnjava za UNU Gordana Jančić iz JP "Srbija šume", a kolega iz Vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Milorad Spasojević podseća:

"Podsećamo naše sugrađane da je Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje ostataka i smeća na otvorenom prostoru, kao i loženju vatre na rubu šume do 200 metara i u samoj šumi. Za to su predviđene novčane kazne za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara, dok su za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara."

Da ne biste došli u situaciju da vas izlet u prirodi papreno košta, savet je obavezno ponesite veću količinu vode kako biste potpuno ugasili žar. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()