Trovanje žitelja Besnog Foka: UNA je bila u beogradskom naselju u kojem je voda "obogaćena" arsenom

Maksimalna dozvoljena koncentracija arsena u vodi je 0,01 dok je u ovom naselju u vodovodu izmerena 0,019 mikograma u litru

Autor: Lena Sladojević
21.06.2024. 20:31
  • Podeli:

Meštani naselja Besni Fok, opštine Palilula nekoliko nedelja imaju problema sa vodom. Prema obaveštenju nadležnih koje je postavljeno na tabli, u vodi se pojavio teški metal arsen koji je u većoj koncetraciji opasan po zdravlje. Cisterna je postavljena i oni se sada na taj način snabdevaju vodom. Nekoliko meštana je usled trovanja završilo u bolnici.  

Vodu iz česme ne smeju ni da piju, a ni da koriste u domaćinstvu. Posebno im je teško jer je temperatura danas u naselju iznosila više od 40 stepeni, ali i to što nisu obavešteni na vreme.

"Neki su čak završili i u bolnici. To nije obavešteno da znamo svi, neki su i pili, pa i moja deca čak. Neki su dobili i osipe, neke žene i deca od kupanja. Peremo te tanjire, dovlačimo vodu sa cisterne koja je tu 10 dana, kad pitaju kad će, ne znaju ni oni", kaže nam Milenko Ljubinković

Kad ste dobili taj izveštaj i kako vam je saopšteno da postoji arsen u vodi? 

"Niko ništa nije rekao, samo je jedno to obaveštenje bilo na toj tabli i to je to. Mnogi su ljudi pili, nisu ni znali", ističe Ljubinković. 

Foto: UNA

Vodom sa cisterne peru već oprane vodom iz česme sudove i veš. To teško pada starijim ljudima koji sami donose vodu sa cisterne.

"Uzmemo iz cisterne tri balona i imamo za pranje, za kuvanje, za piće, nemamo drugo, ja ne mogu da kupujem vodu u balonima, jer imam penziju 25.000 dinara i nemam, nemam odakle. Dok platim sve račune - nemam", rekla je Ramiza Esetrović.

Zbog aresena u vodi, ne smete tom vodom da perete ni sudove, ni veš?

"Ne, ni sudove, ni veš, ni da se kupamo. Ja sam se osula skroz i sad me strah radi ove stome, da mi ne pređe na tu stranu", zaključila je Esetrović.

Da li sami donosite vodu sa cisterne? 

"Sama, danas ne juče sam donjela i to jedino za piće koristim ili za kuvanje, a kako je sad leto, pravim salate i tako" navela je Mirjana Korolija.

Foto: UNA

Maksimalna dozvoljena koncentracija arsena u vodi je 0,01 dok je u ovom naselju u vodovodu izmerena 0,019 mikograma u litru. U zavisnosti od koncentracije arsena i dužine konzumacije takve vode dolazi do sledećih zdravstvenih problema, izazvanih trovanjem: bolovi u stomaku, vrtoglavica, povraćanje, dijareja, kancer.

Mnogi su na infuziji, u bolnici, deca su isto bolesna?

"Da, da deca, i moje dete je isto bilo bolesno, imalo je trovanje, žena je isto bila na infuziji, komšinica isto. Mnogo dece je isto tako i u naselju Vrbovski, najgore je što je obaveštenje kasno stiglo", istakao je Bogdan Obradinović.

Meštani objašnjavaju da su zvali Beogradski vodovod i da su dobili odgovor da oni nisu nadležni za vodosnabdevanje tog naselja, već kompanija "Al Dahra" - nekadašnji "PKB". Do sada im niko nije dao zvaničan odgovor. Na 40 stepeni čekaju i nadaju se rešenju problema.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()