Turistička ponuda Ražnja na platou kod Avalskog tornja

Na platou kod Avalskog tornja izletnici su imali priliku da uživaju u ukusima i mirisima Ražnja.

Autor: Jana Jakšić
29.04.2023. 19:40
  • Podeli:

Iako ste možda na to prvo pomislili - ne na ražnju se nije obrtalo ni prase ni jagnje već sunzanatlije i domaćice iz istoimene opštine iz centralne Srbije predstavljali svoju kulturu i tradicionalna jela. 

Od meda,džema,vina do sarmi,punjenih paprika, kiflica i pita. Na platou kod Avalskog tornja danas je pripremljena gozba na kojoj ništa nije
nedostajalo i koja je bila ispraćena muzikom i plesom. Izlagači ističu da tajna ražanjskih specijaliteta leži u korišćenju domaćih sastojaka i posebnom načinu pripreme. Jedan je upotreba ručno rađenih posuda-crepulja.

"To je ukus tradicije, razlika je . Posuda koju možemo da kupimo od keramike u radnjama i zemljan sud nemaju nikakvu sličnost, iako je ista smesa. Da se pravi u dva različita suda presudiće definitivno crepulja, tako da je crepulja ta koja daje zaista poseban ukus", kaže Mirna Marković, direktorka zadruge Rešanke.

Za Dragicu je širenje ražanske kulture i priprema tradicionalnih jela veliko zadovoljstvo, a savete i prijateljstva koja je stekla na sličnim manifestacijama ne bi menjala ni za šta, ona je tu već 10 godina.

Posetioci su uživali u igri, pesmi i kulinarskim specijalitetim , a dobra vest je da će i narednih vikenda na platou kod Avalskog tornja biti održane manifestacije na kojima će posetioci moći da osete duh cele Srbije.

A kako je to danas izgledalo pogledajte u našem prilogu.

  • Podeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()