U četiri državne predškolske ustanove u Beogradu bez listi čekanja

Najtraženija mesta bila na Voždovcu, Paliluli i Zemunu

23.09.2024. 08:37
  • Podeli:
vrtić pixabay-64620353e27d6.webp Foto: Pixabay

Grad Beograd ove godine prvi put nema listu čekanja u četiri predškolske ustanove jer su sva deca za koju su roditelji konkurisali upisana. 

Gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Aleksandra Čamagić izjavila je za Tanjug da su, pored Gradske opštine Savski venac, sva prijavljena deca za pohađanje državnih vrtića dobila svoje mesto na ovogodišnjem konkursu i na Starom gradu, u Sopotu i Opštini Obrenovac. 

“Ove godine su najtraženija mesta bila na Voždovcu, Opštini Palilula i pojedinim delovima Opštine Zemunu”, rekla je Čamagić. 

Ona je podsetila da je grad Beograd 2015. godine pokrenuo projekat subvencionisanja boravka dece u privatnim predškolskim ustanovama i da se od tog trenutka broj dece koja borave u vrtićima značajno povećao. 

“U septembru prošle godine iznos koji Grad uplaćuje roditeljima čija deca idu u privatne predškolske ustanove po prvi put je povećan sa 22.000 na 28.000 dinara, dok je u decembru 2023. iznos ponovo povećan i to na 33.000 dinara”, navela je Čamagić.

Dodala je da su u misiji da svako dete dobije mogućnost da boravi u predškolskoj ustanovi privatni vrtići Gradu značajan partner.

Postupak prijave za subvenciju grada Beograda je jednostavan  i u najvećem delu obavlja se  elektronski.

Najpre je neophodno da roditelji, preko portala eUprave, konkurišu za mesto u državnom vrtiću, a nakon što upisne komisije utvrde da su svi kapaciteti u njihovim objektima popunjeni, roditelji mogu podneti zahtev za izdavanje takozvane odbijenice. 

"Ovaj zahtev se podnosi, takođe, na portalu eUprave, a odbijenica se preuzima u predškolskoj ustanovi za koju je prvobitno podnet zahtev”, navela je Čamagić. 

Od datuma izdavanja odbijenice, roditelji imaju rok od mesec dana da podnesu zahtev za subvenciju Grada. 

Zahtev mogu podneti lično u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu ili to u njihovo ime može učiniti privatna predškolska ustanova u koju upisuju dete. 

“Pravo na subvencionisani boravak priznaje se od prvog dana u narednom mesecu, a prva uplata subvencije može se očekivati mesec dana od priznavanja prava”, kaže Čamagić. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()