U korak sa novim generacijama: UNA u pametnoj učionici Gimnazije 'Vrnjačka banja'

3D štampač, lejzi begovi, kutak za mozganje, brojni inženjerski alati - dobrodošli u učionice Mejkers lab, učionice 21 veka

Autor: Lena Sladojević
25.10.2023. 20:14
  • Podeli:

Širom Srbije u toku je otvaranje takozvanih pametnih učionica, odnosno laboratorija-radionica u kojim učenici mogu da naprave video igre, pametne rukavice za prevođenje znakovnog jezika, čak i robote. 

UNA je posetila Gimnaziju "Vrnjačka banja" gde je otvorena jedna od takvih učionica.

3D štampač, lejzi begovi, kutak za mozganje, brojni inženjerski alati - dobrodošli u učionice Mejkers lab, učionice 21 veka. 

Lenka je zajedno sa drugaricom Emom osmislila video igru.

"Pohađale smo razne kurseve za informatiku i pravljenje igrica tako da se dogodila ta ponuda da same osnujemo svoj tim "Elie games" to je od imena Ena i Lenka i mi imamo svoj tim i pravimo našu igricu", kaže učenica II razreda IT smera Gimnazije "Vrnjačka Banja" Lenka Manojlović i dodaje:

"Ovakva učionica nam daje ogroman značaj i nama i našoj školi i svim učenicima u njoj i nastavnicima naravno, zato što može da se koristi i za informatiku i za nauke, apsolutno sve predmete."

Mejkers lab osim učenicima, znači i nastavnicima, ali i ostalim zaposlenima u školi.

"Značajno nam je pre svega što smo opremili ovaj prostor. Ovo je jedna učionica koja je sticajem okolnosti ostala neopremljena ali smo zato dobili kompletan nameštaj koje fondacije doniraju i 3D štampač, sa obzirom na to da imamo IT odeljenje, jer oni kroz rad prate te nove tehnologije", kaže direktor Gimanzije "Vrnjačka Banja" Dojna Stodić.

Sve ovo, kako bi se na najbolji mogući način išlo u korak sa novim generacijama.

"Do kraja godine biće ih 15 i time smo premašili i cilj koji smo imali od 10 lavbova koje ćemo otvoriti godišnje i to nam je cilj i za narednu godinu. U Vrnjačkoj Banji pored otvaranja "Makers lab" dešava se i Mejkers konferencija i to je početak jednog novog pristupa rada sa nastavnicima", kaže Miloš Đuričanin iz 'Nordeus fondacije'.

Deca svoj puni potencijal mogu da ostvare samo ukoliko za to imaju uslove i podršku odraslih. Pametne učionice su samo prvi korak na putu uspešnih budućih generacija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()