U Srbiji proglašen crveni nivo pretnji od terorizma: UNA pita - šta to tačno znači?

Posledice napada ispred Amabasade Izaela u Beogradu

Autor: Emilija Pešić
30.06.2024. 19:00
  • Podeli:

Posle napada ispred Ambasade Izraela u Srbiji je proglašen crveni nivo bezbednosnih pretnji od terorizma. Pitali smo šta on podrazumeva, o kakvoj vrsti terorističkog napada je reč i po čemu je karakterističan? 

Iz policije je stigla vest da nesumnjivo svi uhapšeni pripadaju vehabijskom ekstremističkom pokretu. Raška oblast, Kosovo i Metohija, južni deo Centralne Srbije i Beograd - četiri su ključne tačke za pripadnike ovog pokreta.

"Imali smo sitaucije gde je recimo počnilac ovog terorističkog napada iz Mladenovca, poznata su lica iz Smedereva, Leskovca, tako da vahabisticki pokret definitvino postoji. Ono što bih volela da naglasim je da on ne funkcioniše samo u Srbiji, već je deo mreže na čitavom Balkanu", kaže za UNU Jelena Anđelković iz Centra za geostrateška istraživanja i terorizam.

Stručnoj javnosti ovakav slučaj nije nepoznat.

Anđelkovićeva objašnjava da počinilac pripada novom talasu terorističkih napada koji su karakteristični za izvršenja u poslednjih 10 godina u Evropi.

"Reč je o mladom pripadniku terorističke organizacije koji je u nekom ranom periodu bio vrbovan, prošao proces indokrinacije i sada zapravo i došao u taj momentat regrutacije odnosno momenat izvršenja samog terorističkog akta. Evropa je u poslednjih 10 godina izložena terorističkim napadima koji se uglavnom izvršavaju ili hladnim oružjem kao što smo imali sutuaciju sa mačetom, ili nožem od juče koji nije iskorišćen, ili oružjem koje je lako dostpuno kao što smo čuli od MUP-a reč je oružju koje je vrlo jeftino, odnosno lako je doći do njega", dodaje Anđelković.

Kada dođe do izvršenja terorističkog napada ministar unutrašnjih poslova ima ovlašćenje da podigne nivo teriorističke pretnje u zonu crveno, kao što je to sada slučaj.

"U načelu to znači povećanu budnost službi bezbednosti, povećano fizičko prisustvo policije naoružane dugim cevima, to podrazumeva viši nivo reakcije na određene indiicije, ako je nekada trebalo PET dana da se provere, sada se te indicije proveravaju u rasponu od sat vremena ili nekoliko sati, povećan nivo rada svi resursi se usmeravaju ka terorističkoj pretnji", ističe Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu.

Poslednja velika antiteroristička akcija u Srbiji bila je 2007. godine. Uzevšti to u obzir stručnjaci kažu da je Srbija bezbedno mesto i da nadležni organi adekvatno upravljaju rizicima, pretnjama i izazovima po bezbednost koji se mogu pojaviti iz terorističkog delovanja. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()