U Srbiji se otvara prvo Savetovalište za usvajanje dece

U ovom trenutku u Srbiji je nešto više od 800 parova upisanih u Registar potencijalnih usvojitelja

16.11.2023. 14:33
  • Podeli:
Porodica (1)-642bc22c52fc8.webp Foto: Pixabay

Put do potomstva je često dug i neizvestan, a statistika upozorava da se u Srbiji svaki šesti par suočava sa teškoćama da postanu roditelji. 

Za mnoge, koji su iscrpeli sve mogućnosti, usvojenje ostaje jedina nada. Kako bi olakšali proces koji može da traje godinama, a prati ga i komplikovana birokatija, Udruženje "Šansa za roditeljstvo" odlučilo da otvori prvo Savetovalište za usvajanje dece.

U ovom trenutku u Srbiji je nešto više od 800 parova upisanih u Registar potencijalnih usvojitelja. Svi oni imaju slične dileme i brige koje će uskoro moći da podele sa timom Savetovališta za usvajanje dece. 

Dragana Krstić iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo" govorila je za RTS o tome koju vrstu besplatne pomoći će Savetovalište ponuditi budućim usvojiteljima.

"Sve je spremno, mi već dugo pravimo program za usvajanje. Očekujemo i da nam se uskoro pridruži partner, odnosno sponzor. Tako da sve je spremno, biće i telefonsko i onlajn savetovanje i lično ovde kod nas, imamo program sa stručnjacima, sa psihologom. Mnogo je nedoumica na putu usvajanja deteta, na svakom koraku, a Savetvalište je tu da bude uz ljude koji ulaze u usvajanje", izjavila je.

Kada razmišljamo o usvajanju deteta, kako pojašnjava, srećemo mnogo nedoumica, posebno predrasuda, jer nam svi kažu: to će dugo da traje, ko zna da li će stići do kraja, ko zna kada će se završiti. To je sve ono što prati ovu proceduru.

"Posle toga ulazimo u proceduru pripreme dokumentacije, i tu nam treba podrška, šta treba da pripremimo, gde predajemo, koje su referentne ustanove. Sve te informacije, čitavu edukaciju i kompletnu podršku radiće Savetovalište za usvajanje. Najveća prepreka je kada ćemo postati roditelji, kada će deca doći u porodicu. Tu nam treba najviše podrške. Treba da razumemo šta je to procena od Centara za socijalni rad, zašto treba da prikupimo tu dokumentaciju, zašto to može da potraje od šest meseci do godinu dana, jednostavno na celom tom putu treba nam dosta informacija, edukacije i podrške", izjavila je Krstić za RTS.

Koliko je psihološka podrška važna na tom putu?

Kako se ističe, podrška je veoma važna.

"Veoma je važna, ne samo kroz proceduru usvajanja na tom početku nego i kada dete dođe u porodicu, kako da se uklopi u porodicu, kada krene u školu kako da se poradi na prihvatanju zajednice deteta, da razume da je usvojeno, treba mu to reći, kada mu reći, tu isto mora stručnjak da pomogne, psihološka podrška je važna kroz ceo proces. Nema iskustva odustajanja, ne odustaje se od roditeljstva, apsolutno ne mogu da kažem. Ovde se svi bore za porodicu, za decu do poslednjeg atoma snage", rekla je Krstić.

Procedura

Putem besplatnog nacionalnog broja 0800/300038 i putem majl adrese usvajanje@sansazarodireljstvo.org.rs, a i u Kneza Miloša broj 6 biće otvorena vrata svakog dana za sve koje interesuje ova tema. Naravno, tu organizujemo i radionice i sve što će biti je ovde od 30. novembra.

Prošle godine je usvojeno 89 dece od čega je 10 mališana otišlo u inostranstvo. U ovom trenutku više od 300 dece u Srbiji čeka novu porodicu. Nadamo se da će i ovo Savetovalište pomoći da što pre dobiju novi dom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()