U Srbiji svako treće domaćinstvo ima samo jednog člana: Jedan grad prednjači u samačkom životu

U poređenju sa popisom iz 2011. godine, znatno je skočio broj domaćinstava sa jednim i dva člana

07.07.2023. 17:50
  • Podeli:
porodica pixabay (2)-6453b7d19b253.webp Foto: Pixabay

Prema poslednjem popisu stanovništva u Srbiji ima 2.589.344 domaćinstava, a najzastupljenija su samačka domaćinstva, objavio je Republički zavod za statistiku u knjizi "Domaćinstva prema broju članova".

Svako treće domaćinstvo je samačko - 29,9 odsto, slede dvočlana domaćinstva sa udelom od 27,5 odsto u ukupnom broju domaćinstava, tročlana 17,8 odsto i četvoročlana 14,5 odsto. Udeo domaćinstava sa više od četiri člana iznosi 10,3 odsto.

U poređenju sa popisom iz 2011. godine, znatno je skočio broj domaćinstava sa jednim i dva člana, dok se beleži pad broja domaćinstava sa tri, četiri, pet i šest i više članova.

Najveći udeo samačkih domaćinstava u beogradskom regionu

Najveći udeo samačkih u ukupnom broju domaćinstava zabeležen je u beogradskom regionu, u kojem je svako treće domaćinstvo samačko 33,4 odsto i u Regionu Vojvodine 30,8 odsto.

U Regionu Šumadije i Zapadne Srbije i u Regionu Južne i Istočne Srbije dvočlana domaćinstva su neznatno brojnija od samačkih domaćinstava. Ova dva regiona imaju i veći udeo domaćinstava sa šest i više članova (blizu 6 odsto) u odnosu na Beogradski region, u kojem je udeo domaćinstava sa šest i više članova svega 2,6 odsto, i na Region Vojvodine gde 3,4 odsto domaćinstava ima više od pet članova.

Posmatrano po tipu naselja, prosečno domaćinstvo u naseljenim mestima gradskog tipa ima 2,44 člana, a domaćinstva u ostalim naseljima u proseku imaju 2,75 članova.

Opštine sa najmanjom prosečnom veličinom domaćinstva su: Crna Trava (1,9 članova), Vračar i Stari grad (2 člana), Gadžin Han, Savski venac i Babušnica (2,1 član), dok se po najvećoj prosečnoj veličini domaćinstva izdvajaju: Preševo (4,5 članova), Bujanovac (4,1 član), Tutin (3,5 članova), Sjenica i Novi Pazar (3,4 člana).

Najveći udeo samačkih u ukupnom broju domaćinstava prisutan je u opštini Crna Trava gde je skoro svako drugo domaćinstvo samačko 48,5 odsto, slede beogradske opštine Stari grad 45,2odsto, Vračar 43,5 odsto i Savski venac 42,4 odsto i opštine Gadžin Han 38,9 odsto i Babušnica 38,8 odsto.

S druge strane, najveći udeo domaćinstava sa pet i više članova u ukupnom broju domaćinstava imaju: Preševo 47,3 odsto, Bujanovac 38,6 odsto, Tutin 30,5odsto, Sjenica 27,4 odsto i grad Novi Pazar 26,6 odsto.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()