U Srbiji trenutno više od 3.000 migranata: Većina su muškarci, najviše dolaze iz četiri zemlje

Od početka ove godine, kroz prihvatne centre, prošlo oko 73.000 korisnika.

31.08.2023. 15:23
  • Podeli:
migranti profimedia-0496517859-63c6fca173dc7.webp Foto: Profimedia

U centrima za azil i prihvatnim centrima za migrante u Srbiji trenutno nalazi 3.247 korisnika, od čega su ogromna većina muškarci, izjavila je danas komesarka za izbeglice i migracije Srbije Nataša Stanisavljević .

Prema njenim rečima u Srbiji je, od početka ove godine, kroz prihvatne centre, prošlo oko 73.000 korisnika.

Među onima koji, uglavnom u želji da se dokopaju Zapada, prolaze kroz Srbiju su Sirijci, Avganistanci, Pakistanci i Marokanci.

Situacije se, kako kaže, nije promenila u odnosu na prošlu godinu.

"Kada govorimo o polnoj strukturi i o uzrastu, najveći broj, skoro 91 odsto su odrasli muškarci tj. mlađi punoletni muškarci uzrasta između 20 i 39 godina. Nakon toga, do dva odsto su žene, a potom i porodice. Najmanji broj imamo maloletnika bez pratnje, trenutno ih je 59. Primetili smo i da se njihov broj smanjuje", navela je Stanisavljević.

U svim centrima kojima rukovodi Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije smešteno je 251 dete, od kojih 27 školovanje nastavlja u Srbiji. Njima je danas poklonjen školski pribor, donacija Komesarijata i himanitarne organizacije Karitas.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()