Ukrajina poziva Srbiju da pomogne razorenoj energetskoj infrastrukturi njenih gradova

Ukrajinska ambasada u Srbiji ističe da je važan svaki generator i autotransformator, transformatori i visokonaponska oprema, ali odmah jer – 'sutra može biti kasno'

23.12.2022. 13:18
  • Podeli:
Višgorod_Ukrajina_granatiranje_pogođene zgrade_Foto Reuters-1669365042827.webp Foto: Reuters

Ambasada Ukrajine u Beogradu saopštila je da su milioni stanovnika te zemlje u gradovima  suočeni sa pretnjom potpunog nestanka struje, što bi moglo da dovede do humanitarne katastrofe i pozvala vlasti, civilno društvo, preduzetnike i građane Srbije da pomognu.

Ambasada u javnom pozivu navodi da su za Ukrajinu važni svaki generator i autotransformator, transformatori i visokonaponska oprema, ali odmah, jer kako navode, sutra može biti kasno.

U saopštenju se navodi da Ukrajina dobija pomoć iz celog sveta u vidu generatora, transformatora i druge opreme za stabilizaciju energetskog sistema, ali da ta pomoć nije dovoljna.

"Moskva je od 10. oktobra ispalila više od 1.000 projektila na objekte energetskog sistema Ukrajine. Tokom dva meseca raketnih napada, skoro 50 odsto ukrajinskog energetskog sistema (termo i hidroelektrane, kao i visokonaponska mreža) značajno je oštećeno. U Ukrajini nije ostala nijedna elektrana koja nije granatirana", ističe ambasada i ukazuje da će se zbog toga civilno stanovništvo Ukrajine, uključujući bolnice, škole i vrtiće, suočiti sa nedostatkom stalnog pristupa struji, toploti i vodi.

Ambasada podseća i da Ukrajina nije stajala po strani kada je Srbija imala probleme u energetskom sektoru, kao i na odluku ukrajinske vlade o predaji 100 tona mazuta Saveznoj Republici Jugoslaviji u vidu humanitarne pomoći.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()