UNA istražuje: Da li bi osnovcima trebalo uvesti pet časova fizičkog nedeljno?

Svako peto dete ima loše držanje ili krivu kičmu, a svako četvrto dete u Srbiji je gojazno.

Autor: Bojana Petrušijević
28.02.2023. 21:17
  • Podeli:

Pri ulasku u pubertet neki od njih dobijaju propratne tegobe: dijabetes i hipertenziju.

Upravo zbog toga, Srpski savez profesora fizičkog vaspitanja podneo je inicijativu da osnovci imaju časove fizičkog pet puta nedeljno.  

Mnogi maštaju da budu kao Novak Đoković. Ugravirano ime na peharu u školskoj vitrini za mnoge može postati nedostižno jer školarci imaju kondiciju šezdesetogodišnjaka.

To je, kažu profesori fizičkog postalo naročito vidljivo posle korone. Spas profesori smatraju da je pet časova fizičkog nedeljno, kao i uključivanje nastavnika fizičkog u realizaciju nastave u nižim razredima osnovne škole.

„Svi su se složili da je stanje nealarmantno, nego već opasno za celu naciju. Upravo zbog toga, mi apelujemo za više časova fizičkog vaspitanja jer je to za 90 odsto učenika jedino mesto gde će oni biti fizički aktivni. Tek 10 odsto njih se bavi sportom, ali to je nešto drugo“, kaže član Nacionalnog prosvetnog saveta ispred Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja Goran Petrović.

„Dvadeset pet odsto škola u Republici Srbiji nema salu. Ali to nas ne sprečava da vežbamo svaki dan. Na Zapadu, pa i na Istoku, postoje tzv. modularni pristupi u nastavi za učenje za fizičke aktivnosti i vaspitanje, pa se oni mogu uraditi tako da učenik vežba u učionici, u dvorištu, u sali ili na hodniku školu. Postoje takva iskustva iz zemalja gde se to tako realizuje, kao što je Španija, Italija, Slovenija i Severna Makedonija, kao i neke skandinavske zemlje“, objašnjava docent Fakulteta za sport Miroslav Marković.

Iz Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja smatraju da fizičko treba da ima natpredmetni status i da bude obavezno, jer je zdravlje mališana veoma ugroženo.

Prema preporukama lekara, deca dnevno treba da provedu 60 minuta u fizičkoj aktivnosti. Realnost je da su oni fizički aktivni tek 3 sata nedeljno.

Trenda krive kičme i hipertenzije kod školaraca, svesni su i roditelji.

„Jedna informacija koja je i za mene bila poprilično šokantna je i ta da mala deca, ova nova što nam dolaze ne znaju da voze bicikl. I to je neki pokazatelj koliko roditelji nemaju vremena, znanja ili nam se to nekako ispustilo u eri električnih trotineta i kojekakvih sprava“, ističe direktorka Udruženja "Roditelj" Gordana Plemić.

„Dece je sve manje u parkovima, na igralištima i zelenim površinama. Zato tražimo veći broj časova fizičkog“, naglašava Petrović.

Ipak, iz Saveza učitelja Srbije smatraju da bi povećanje fonda časova fizičkog dodatno opteretilo učenike, što bi produžilo boravak u školama.

Uz to, organizacija rada otvara novu problematiku, te je uprkos zalaganju ova Inicijativa vraćena u fioku, da sačeka neka bolja vremena.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()