UNA istražuje: Da li se Noć veštica protivi našoj tradiciji ili je svaki razlog za slavlje - dobar?

Princeze, veštice, spajdermeni, pirati i vampiri tradicionalno će se okupiti i ovog 31. oktobra.

Autor: Jana Jakšić
30.10.2023. 21:15
  • Podeli:

Dok neki kažu da je svaki praznik, pa i Noć veštica, dobar povod za veselje, ima onih koji se protive, kako kažu, praznicima uvezenim sa Zapada. 

Da li je proslavljanje Noći veštica uSrbiji pomodarstvo ili taj praznik ima uporište i u našoj tradiciji, pokušala je da sazna Jana Jakšić.

Praznik koji je došao sa Zapada raširio se u celom svetu, pa tako ni mladi u Srbiji ne propuštaju priliku za maskiranje i dobru zabavu. Kao i u pokladama, za obeležavanje Noći veštica karakteristično je da se deca maskiraju. Ipak razlika postoji.

"Halloween je praznik kada su se ostavljali pokloni mrtvima,precima da bi se umilostivili i da bi tako krenula nova godina za razliku od poklada gde oni imaju sasvim drugu funkciju i karakter, a to je da krene godina i da bude plodna i rodna. I zato se maskiraju ljudi kako bi selo na taj način zaštitilo od zlih uticaja demona i demonskih sila", pojašnjava za UNU Aleksandar Repedžić, etnolog.

Ali ima i sličnosti. U oba slučaja kada vam maskirana deca zakucaju na vrata, običaj je daim date poklon. A kako poklade danas izgledaju?

"Sada imaju festivalski karakter, kao što je to u Golubincima kao što vidimo i u Grebencu. Celo selo se maskira i prelazi u takmičenje a slobodno mogu da kažem da postaje i turistička destinacija", kaže Repedžić.

Posle Božić Bate i Deda Mraza na red su došle i veštice. Aleksandar kaže da je proslavljanje tog praznika bezazleno i da nikome ne može da škodi.

"Mislim da je u pitanju još jedan običaj oko koga se diže bespotrebna fama. On neće uticati na nas niti na pravoslavlje. U celokupnom tom delu to je deo popularne kultute, zabava i ništa više", ističe.

Popularna kultura se brzo širi, pa se iz godine u godinu organizuje sve više proslava povodom ovog dana.

Građani imaju različita mišljenja, ali uglavnom kažu - neka svako izabere šta želi da slavi.

A možda to je i jeste najbolje rešenje, jer šta god slavili, okupljanje i dobro druženje su cilj svakog praznika. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()