Una istražuje: Ko je odgovoran kada fasada ubije prolaznika?

Ukoliko se ispostavi da su stanari iz Knez Mihailove, gde se poslednje desilo obrušavanje, zaista obavestili gradske vlasti, a da građevinska inspekcija nije izašla na teren, onda bi moglo da se postavi i pitanje odgovornosti grada

Autor: Zvonko Ninkov
30.10.2022. 19:46
  • Podeli:

Fasada koja se juče obrušila na bebu u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu nije je ozbiljnije povredila, ali potvrdila je ono što je tipično srpski - trebalo je da se padne, pa da se zapitamo da li je moralo da se desi. Una televizija proveravala je kakva je situacija dan posle incidenta, ali i ko bi bio odgovoran da se desila teža nesreća.
 

Ostaci obrušene fasade i dalje stoje u pasažu u kojem je povređena beba. Nikakva zaštitna mreža nije postavljena na oronule zidove. Tu je, doduše, traka, piše da je opasno, ali to nikog ne sprečava da prođe tuda.

Za razliku od prolaznika, stanari, navodno, nisu olako shvatali to što sa zgrade stare 84 godine otpadaju delovi maltera, pa i cigle. 

Međutim, njena sanacija koštala bi više desetina hiljada evra, što oni nisu mogli da priušte. Kažu nezvanično i da su više puta upozoravali da može da se desi tragedija, što, za sada, još niko od nadležnih iz grada nije demantovao.

A oronulih fasada u Beogradu ima još mnogo. U slučaju da neko nastrada zbog obrušavanja, odgovoran bi bio predsednik Skupštine stanara ili profesionalni upravnik.

"Kada mi donesemo taj plan i program održavanja i predvidimo koliko košta saniranje fasade, tada se donosi odluka koju stanari moraju da prihvate. Ukoliko oni neće da je prihvate, e onda su oni odgovorni", kaže Ljubiša Banovački, predsednik Udruženja profesionalnih upravnika Beograd.

Ukoliko se ispostavi da su stanari iz Knez Mihailove zaista obavestili gradske vlasti, a da građevinska inspekcija nije izašla na teren, onda bi moglo da se postavi i pitanje odgovornosti grada.

"Najčešće ćete čuti "nismo mi nadležni". Šta je sa komunalnom policijom? Šta je sa komunalnom inspekcijom? Šta je sa Sekretarijatom za inspekcijske poslove? Šta je sa svim tim timovima gradonačelnika i zamenika?", kaže advokat Ivan Simić.

Grad je u nekoliko navrata odobravao subvencije kako bi se sredile fasade u najužem centru, ali se i tada vodilo računa da to budu one spoljne i da budu deo ambijentalne celine. O onim unutrašnjim, kao što je ova u Knezu, nisu marili.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()