UNA istražuje: Kultura otkazivanja ili kako su stare vrednosti postale previše za novo doba

Istraživali smo da li je otkazivanje uvek opravdano ili nije? Šta o tome misle ljudi i šta je sledeće?

Autor: Kristina Koturanović
27.08.2023. 20:08
  • Podeli:

Hit legendarnog benda benda Kvin “Fat Bottomed Girls” iz 1978. je najnovija žrtva kulture otkazivanja ili cancel kulture. Naime, pesmu, koja peva o ljubavi prema "punijim" devojkama, neki smatraju da nije korektna.

"Brinem o kulturi otkazivanja. Mislim da je nešto dobro, ali donosi i loše stvari i nepravde. Razmišljamo na različite načine, ali oni nisu nužno bili i gori. Na primer, Fredi je došao sa Zanzibara – nije bio Britanac, nije bio belac kao takav – nikoga nije bilo briga", kaže Brajan Mej, gitarista rok benda grupe Kvin.

"Mislim da je ovo kenselovanje određenih stavova, pesama npr. u ovom slučaju da je katarstrofalno. Ovo je potpuno nenormalno, da vi
jednu pesmu Fat Bottomed Girls kenselujete samo zato sto ima taj momenat kritikovanja, nije ni kritikovanja nego pominjanja osoba koje imaju previše kila", smatra Ivan Ristanović, iz Queen Tribute band.

"Kensl kultura zapravo je pokret otkazivanja određenih javnih ličnosti, bez obzira na to kojoj sferi pripadaju i kojoj profesiji pripadaju, na osnovu njihovih stavova koji su politički nekorektni i neprihvatljivi. To se pre svega odnosi na ugrožavanje i vređanje manjina, ali i na različite druge prestupe.To je sve počelo naravno sa Harvinom Vajstinom i slučajem prijavljivanja silovanja. I razvilo se od tih godina na ovamo", pojašnjava za UNU Milan Nikolić, novinar i filolog.


Ako gledamo kroz istoriju, kenselovanje nije ništa novo – imamo mnogo primera kada je osoba bila proterana iz društva zbog svog ponašanja, stavova ili loših manira. Međutim, koliko smo mi danas merodavni kao društvo da kenselujemo muziku nastalu 70-ih ili 80-ih.

"Nijedno delo, ni muzičko, ni filmsko, ni filozofsko, ne staje izvan filozofskog konteksta. To su bile vrednosti tog doba. I sada primenjivati vrednosti našeg vremena na te vrednosti nije u redu i nije merodavno. Ako vi krenete da izbacujete sve što je nekorektno u prošlosti bilo, vi
ćete ostati bez 50 odsto filozofskog stvaralaštva, književnog stvaralaštva, muzičkog stvaralaštva, filmskog stvaralaštva. Time gubimo mnogo", smatra Nikolić.

Mnogo je primera kensl kulture oko nas. Od pokušaja izbacivanja navodno neadekvatnih reči iz dela Agate Kristi, preko crtaća "Snežana i
sedam patuljaka" gde se postavlja pitanje da li su patuljci kao akteri bajke uvredljivi za osobe niskog rasta do navodno sporne pesme grupe Kvin.

Šta to znači? Da će se na listi tribute benda Queen koji nastupa 5.septembra u Botaničkoj bašti u Beogradu naći navodno sporna pesma Fat bottomed girls? Svakako, te noći obožavaoci ovog kultnog benda će proslaviti 77. rođendan Fredija Merkjurija uz hitove koji nisu kenselovani, a možda i uz Fat bottomed grils. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()