UNA istražuje: Šta donosi novi Zakon o informacionoj bezbednosti

Zbog ozbiljnih sajber incidenata u prethodnih nekoliko godina, najveći izazov će biti primena ovog Zakona, mišljenje je stručnjaka

Autor: Stefan Dević
18.08.2023. 20:15
  • Podeli:

Srbija bi uskoro trebalo da dobije novi Zakon o informacionoj bezbednosti. 

On predviđa bolju zaštitu podataka građana i privrede, kao i osnivanje Kancelarije za informacionu bezbednost. 

Mere koje predviđa novi Zakon trebalo bi da državni sistem učine efikasnijim i bezbednijim, ali nisu isključene ni stare boljke.

Osnivanje kancelarije za internet bezbednost trebalo bi da objedini sve kapacitete zemlje u oblasti sajber bezbednosti u jednu agenciju. 

Kako se sve više razvija elektronska uprava, veće su i baze podataka i državni sistemi, od kojih zavisi život i rad velikog broja građana i firmi u Srbiji, pa to je odbrana tih resursa najvažnija odlika novog Zakona.  

"Jasno je da problem koji imamo sa sajber bezbednošću nije specifičan samo za Srbiju, sve zemlje se suočavaju danas sa tim. Ni u jednoj zemlji nema dovoljno ljudi koji znaju da se suoče sa takvim problemima i da se suoče sa njima. Tako da je konsolidacija onoga što imamo u jednoj instituciji dobra stvar", kaže savetnik za digitalne tehnologije UNDP Slobodan Marković.

Sada će privredni subjekti u Srbiji testirati bezbednost svojih mreža dva puta godišnje odnosno jednom, u zavisnosti od društvenog značaja kompanije i delatnosti koju obavalja. 

To će se raditi kako bi se ustanovile manjkavosti sistema i kako bi se predupredilo da ne dođe do incidenata.

"To znači da svi oni subjekti koji su registrovani da obavljaju delatnost, u oblasti energetike, saobraćaja, bankarstva.. Oni će spadati u kategoriju prioritetnih operatora IKT sistema. Dok imamo one koji nisu od tako velikog društvenog značaja, ‚i ne bi proizvodili toliko katastrofalne posledice, To bi bili subjekti koji bi se bavili proizvodnjom računarske opreme, upravljanja otpadom", kaže Jelena Mićić ispred NALED-a.

To je sve u okviru usklađivanja sa regulativom EU u procesu pristupanja Srbije evropskoj zajednici i samo je deo posla u zaštiti državnih sistema i resursa na internetu. 

Međutim, stručnajci navode da je neophodna veća transparentnost u radu institucija koje se bave sajber bezbednošću u zemlji. 

"Mi nismo imali slučaj da je za neki veliki incident utvrđena odgovornost, da je neko odgovarao za propust i tome slično. Sve su to neka možda sistemska pitanja koja bi trebalo adresirati", kaže Bojan Perkov ispred 'SHARE' fondacije i dodaje:

"Za neke konkretne stvari, ta odgovornost, ta transparentnost, kako je do incidentata došlo, mi u prošlosti nismo imali toliko tih detalja", kaže Perkov.    

Zbog ozbiljnih sajber incidenata u prethodnih nekoliko godina, najveći izazov će biti primena tog Zakona, zaključuju stručnjaci. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()