UNA istražuje: Zašto deca ne žele da budu zanatlije?

Neće deca da uče zanat, neće da prljaju ruke - hoće da rade neke lakše poslove, kaže naš sagovornik, autoelektričar.

Autor: Kristina Koturanović
28.06.2023. 19:05
  • Podeli:

Srbija - nekada zemlja zanatlija, danas zemlja menadžera. Vreme kada su se stari zanati visoko vrednovali davno je prošlo - danas je gotovo sramota ako kažete da ste obućar, vodoinstalater, automehaničar, moler. Pokušali smo da saznamo zašto deca ne žele da budu zanatlije.

Jun - idealan period za renoviranje stana - međutim ukoliko nismo na vreme kaparisali radnike - moraćemo da odložimo renoviranje za jesen. Tri, četiri meseca - otprilike se toliko čeka na usluge tih zanatlija. U Srbiji je sve teže doći do molera, zidara, električara, vodoinstalatera, autoelektričara... Zašto?

"Neće deca da uče zanat, neće da prljaju ruke - hoće da rade neke lakše poslove, da budu IT-evci. Poslao bih deci poruku da upišu zanat, ne mora da bude iz auto-struke, može da bude iz bilo koje struke jer zanat je zlato. Pa biće nas sve manje. Što kaže jedan kolega - mi smo poslednja generacija majstora. Kad mi odemo u penziju, neće više biti majstora", kaže Aleksej Ristić, autoelektričar.

Iako među mladima postoje predrasude, zanatlije nam dokazuju da je moguće živeti od posla koji vole i od koga zarađuju platu jednaku platu u IT industriji.

"Trenutno je takva situacija da svaki zanatlija može da pronađe posao odmah, s obzirom na to da je stanje u privredi takvo da svih zanatskih zanimanja nedostaje na tržištu i jednostavno ukoliko se bilo ko pojavi eventualno na evidenciji - ne zadržava se duže od jednog dana", kaže Jelena Jevtović iz Unije poslodavaca.

Znači potražnja je velika, ponuda je mala - tako da su zanatlije sada u najboljoj poziciji u smislu zaposlenja - smatraju u Uniji  poslodavaca - a to potvrđuje i njihova dnevnica koja se kreće od 50 do 90 evra.

"Imali smo oglas za vodoinstalatera gde je pocetna plata iznosila 240.000 dinara i mogucnost stanovanja ukoliko niste iz Beograda upravo je tolika potraznja. A sa druge strabne ovog primera za elektrićara da je početna bila 150.000 sa mogucnoscu da raste tokom vremena", kaže Miloš Turinski iz Infostuda.

Sutra i u petak do 15 časova portal "Moja srednja škola" otvoren je za želje svršenih osnovaca i njihovih roditelja.

"Očekuje nas u narednim danima popunjavanje liste opredeljenja za nastavak školovanja ili lista želja a zatim i upis u srednje skole", kaže Đorđe Milićević, ministar prosvete.

 Da li će se na listi želja naći i zvanja poput autoelktričara, zidara, molera - saznaćemo 3. jula kada bude izašao finalni raspored upisa budućih srednjoškolaca. Do tada - iz Unije poslodavaca poručuju da je,  pored animiranja dece da upisuju zanatske škole, potrebno edukovati i roditelje. Jer, mnogi roditelji žele da njihovo dete stekne fakultetsku diplomu, ali često ne razmišljaju i o tome od čega će to dete kasnije živeti.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()