UNA je istraživala da li se batine u Srbiji još koriste za vaspitavanje dece

Deca koja odrastaju u atmosferi u kojoj su prihvaćena i poštovana, poštovanje i prihvatanje vraćaju nazad, kaže psiholog Radmila Vulić Bojović

Autor: Jana Jakšić
28.11.2023. 22:00
  • Podeli:

Neki prutom, neki varjačom, a većina kaišem...sredstva su različita, ali cilj je isti - vaspitavanje dece batinama. Snimak iz 1981. godine u kom osnovci govore koliko ih često roditelji tuku, preplavio je društvene mreže. Stručnjaci taj metod osuđuju, međutim javnost je podeljena.

Pitali smo da li se ta vaspitna metoda koristi danas i zašto bi ona trebalo da postane prošlost.

Danas je fizička sila kao vaspitna metoda zabranjena porodičnim zakonom, ali čini se da su se ranije roditelji vodili mišlju da je batina iz raja izašla.

@krozistoriju Ученици трећег разреда основне школе у Београду говоре о батинама као дисциплинској мери, 1981. година. #history #historymems #istorija #slike #slika #informacije #zanimljivo #nauci #saznaj #znanje #obrazovanje #kultura #stih #krozistoriju ♬ original sound - Кроз историју

Korisne ili ne, ali starije generacije ih dobro pamte. Neko ređe, neko češće, ali čini se da je retko ko prošao bez batina, a kakva je situacija danas?

Građani na ulicama kažu da svoju decu ne tuku, nisu tukli, a oni mlađi ne sećaju se roditeljskih ćuški i smatraju da batina nije sredstvo vaspitavanja. Isto mišljenje dele stručnjaci i kažu da primena ove metode može ostaviti trajne posledice na dete.

"Deca koja su tučena, fizički kažnjavana, to su deca koja razvijaju nisko samopouzdanje, nisko samopoštovanje, neka su traumatizovana u zavisnosti od oblika i načina kažnjavanja, ali svakako na duge staze ne razvijaju sigurnost u sebe i svest o sopstvenoj vrednosti", objašnjava za UNU psiholog Radmila Vulić Bojović.

Ipak gotovo se svakom roditelju dogodilo da je iz straha ili nemoći odreagovao impulsivno, pa je dete blago udario.

"To se potpuno razlikuje od fizičkog kažnjavanja, ne možemo to staviti pod isti koš. Mislim da i bez toga može, jer postoji nešto što se zove autoritet poštovanja, verovanja roditelju, koji je nasuprot autoritetu sile koji se fizičkim kažnjavanjem uspostavljaju", smatra ona.

Psihološkinja Vulić Bojović ima poruku za sve roditelje.

"Deca koja odrastaju u atmosferi u kojoj su prihvaćena i poštovana, poštovanje i prihvatanje vraćaju nazad."

Ako batine zamenimo razgovorom, a decu uzgajamo ljubavlju i razumevanjem, stvorićemo autoritet iz poštovanja, koji će kroz odrastanje imati veći uticaj na decu od bilo koje fizičke sile.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()