UNA proverava - zbog čega meštani Padinske Skele ne piju vodu sa česme duže od pet godina

Osim iz višespratnih zgrada, u kanal Vizelj se uliva kanalizacija i iz crkve, škole i vrtića

Autor: Una Đuričić
27.06.2024. 20:30
  • Podeli:

Stanovnici Padinske Skele ne piju vodu sa česme već više od pet godina. Problem tom naselju predstavlja kanalizacija, jer se iz prelivnih septičkih jama fekalije izlivaju u Kanal Vizelj, 500 metara od crpne stanice koja naselje snabdeva vodom za piće. Pogledajte šta kažu meštani i kako se bore sa tim problemom.

Nekadašnji raj za ribolovce i oaza za životinjski i biljni svet, Kanal Vizelj, na svakih nekoliko meseci napuni se fekalijama naselja Padinska Skela.

"Imamo spratne zgrade sa prelivnim septičkim jamama koje nisu čišćene koliko se ja sećam 20 godina, znači tu više nema slaganja taloga. Fekalije dolaze direktno u kanal bez ikakvog filtriranja, i to je 500 metara daleko nizvodno, od crpne stanice iz koje mi pijemo vodu", kaže nam meštanka Padinske Skele Tomanija Borovnjak, inače arhitektonski tehničar u penziji.

Osim iz višespratnih zgrada, u kanal Vizelj se uliva kanalizacija i iz crkve, škole i vrtića. Više od pet godina stanovnici Padinske skele kupuju vodu za piće u prodavnicama što predstavlja svakodneni napor i izazov, pogotovo starijoj populaciji.

"Moram da pijem. Ne mogu ovu vodu da pijem, i da hoću ne mogu. Doduše, operem sudove, ne mogu da lažem. Ali sve moram da kupim. Idem ovde ili mi donese ćerka, šta ću, moram da se snalazim. 80 godina imam sine", rekla je Cvetković Slobodanka iz Padinske Skele.

Zbog prelivnih septičkih jama, neretko se dešava da se fekalije vraćaju i stanovnicima u stanove.

"Ja sam celu noć skupljala vodu. Plivale su mi stvari. Došao je privatnik, htela sam da platim, došao je privatnik, podigao poklopac, kaže septička jama puna, ja ne mogu ništa ovde", ističe žiteljka Padinske Skele Katica Savić.

Iako su se fekalije u njen stan izlile pre nekoliko meseci, Katica i dalje dežura iz straha da će šahta ponovo da se napuni.

O tome je PKB vodio računa, dok je funkcionisao, otkako je prodat... U glavnom odgovaraju da nije ničija nadležnost. Mi smo sad ničiji. Bili smo PKB-ovi sad smo ničiji", zaključila je Katica Savić.

Kanal Vizelj nema jake struje da fekalije koliko-toliko razbije i razblaži, a pored vode, meštane posebno brinu i visoke temperature koje pruzrokuju da smrad kanala nekada toliko postane jak da ne mogu da otvaraju ni prozore.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()