UNA na izložbi "Božansko nadahnuće": Miroslavljevo jevanđelje i Srpski psaltir pred Beograđanima

Izložbu je do sada je videlo 1,4 miliona posetilaca širom sveta, a narednih osam dana možete i vi

Autor: Lena Sladojević
04.04.2024. 21:39
  • Podeli:

Najstariji sačuvani srpski ćirilični zapis, Miroslavljevo jevanđelje i Srpski psaltir, odnosno njihovi faksimili, nalaze se u galeriji Narodne banke Srbije. Miroslavljevo jevanđelje pisano je u drugoj polovini XII veka i ima status stare srpske relikvije.

Izložbu "Božansko nadahnuće" do sada je videlo 1,4 miliona posetilaca širom sveta, a u narednih osam dana to mogu učiniti i svi građani Beograda.

Sveta knjiga, iliti jevanđelistar, poslužila je u Božjoj službi prilikom osnivanja manastira Hilandar. Tokom narednih sedam vekova, Miroslavljevo jevanđelje iznosilo se samo u svečanim prilikama. Sada, zahvaljujući ovoj izložbi, duh starih vremena, možete da osetite i vi.

"Izložba 'Božansko nadahnuće' Miroslavljevo jevanđelje u čijoj izradi je učestvovalo tri stotine vodećih stručnjaka iz raznih oblasti iz celog sveta i do sada ju je videlo oko milion i četristo hiljada posetilaca širom zemaljske kugle. Ona predstavlja dva najraskošnija srpska rukopisa, Miroslavljevo jevanđelje i Srpski psaltir koji se čuva u Mihnenu. Tu su njihovi faksimili, znači njihova najbolja moguća izdanja, najbolje moguće reprodukcije na svetu", kaže priređivač faksimila Miroslavljevog jevanđelja Veljko Topalović.

Foto: UNA

Posetioci će moći da se upoznaju sa burnim istorijatom, kako samog dela, tako i srpskog naroda. Izložbu "Božansko nadahnuće" otvorio je Danilo Arnautović, koji iako veoma mlad dobro poznaje kaligrafiju i čita staroslovenski jezik.

"Ako može tako da se kaže, ali da ne preuveličavamo, učimo se dok smo živi. Ovo je jedan list koji se daje manastirima za Vaskrs, gde se nalazi Vaskršnje jevanđelje, postoji praksa u pravoslavnoj crkvi da se Vaskršnje jevanđelje čita na više jezika, da se širi ta radosna vest svima", objašnjava kaligraf, učenik VII beogradske gimnazije Danilo Arnautović.

Foto: UNA

Veliki broj dece je prisustvovao otvaranju izložbe, pa smo pitali i najmlađe, šta oni znaju o Miroslavljevom jevanđelju. Veoma mladi, upoznati su sa srpskom istorijom do tančina.

"Miroslavljevo jevanđelje napravljeno je po narudžbini kneza Miroslava, odsnosno brata Stefana Nemanje, trećeg sina župana Zavide. Napravljeno je da se čita za zadužbinu Miroslavljevu u Bjelom Polju i to kao jevanđelistar, zasebno za svaki dan, kad i kako se čita", kažu Lazar i Stefan Rajić.

Svi oni koji žele više da nauče o Miroslavljevom jevanđelju, Srpskom psaltiru, ali i da vide njihove verodostojne faksimile, mogu to da urade u galeriji Narodne banke Srbije. Izložba je otvorena radnim danima do 12. aprila od 10.00 do 18.00 časova, uz obezbeđeno stručno vođenje priređivača izložbe.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()