UNA na KiM sa igumanijom Irinom: Čuvar pravoslavlja i medicinska sestra u ambulanti u Sušici

Kada čovek ima volju i blagoslov, kako kaže, onda nije ništa teško.

Autor: Lena Sladojević
20.09.2023. 19:53
  • Podeli:

Igumanija Irina u manastiru Svetog Dimitrija u Sušici na Kosovu i Metohiji, svakodnevno služi Bogu, ali uz to nekoliko puta nedeljno radi i kao medicinska sestra u ambulanti. Uz pomoć još jedne monahinje, uspeva i da brine o velikom imanju, da proizvede svu neophodnu hranu, pa i da ugosti sve putnike namernike.

Manastir Svetog Dimitrija nadomak Gračanice održava vredno sestrinstvo. Igumanija Irina 24 godine pored bogosluženja radi i kao medicinska sestra u ambulanti.

"Od davnih dana, nakon bombardovanja sa raspadom našeg sistema na Kosovu i Metohiji, ostali smo bez bolnice, bez medicinske pomoći, a kako sam završila medicinsku školu, angažovala sam se da radim u ambulanti, po blagoslovu episkopa naravno", priča nam igumanija.

 Kada čovek ima volju i blagoslov, kako kaže, onda nije ništa teško. Tako nije bilo teško ni organizaciji "Svi za Kosmet" koja od 2008. godine pomaže naše svetinje i ugrožene Srbe, da pomogne i ovaj manastir. Zahvaljujući njima rešeno je važno pitanje - voda, odnosno bunar. Igumanija objašnjava da često imaju restrikcije vode i struje u manastiru.

" Mi od 24 godine živimo u tim nekim zatvorenim sredinama, uglavnom po selima, bez gradova što je veliki problem i sa tom nekom stalnom organičenom slobodom kretanja sa nekim improvizovanim uslovima. Nije lako da vam kažem, ali daće Bog da nam jednog dana bude bolje", pojašnjava.

Sestrinstvu najviše od svega znači da ih neko obiđe, pa ih je tako posebno obradovala i poseta gostiju iz Francuske.

"Prvi put sam bila ovde 1966. godine i onda sam nastavila da dolazim, sa mojim suprugom i decom. Kada sam čula šta se sve izdešavalo na Kosovu i Metohiji, nakon rata, počela sam da dolazim skoro svake godine", kaže Dominik de Frans, profesorka latinskog u penziji.

Kaže da nema rodbinske odnose sa Kosovom i Metohijom i da je morala ponovo da dođe kada je 2004. čula za pogrom. Da bi razumeli situacija u južnoj srpskoj pokrajini, gošća iz Francuske i igumanija savetuju da je najbolje uveriti se svojim očima.

"Baš zbog toga meni znači kada neko dođe, kada obiđe i bitno je kada ljudi shvate da su ovo njihove zemlje, njihove svetinje, da se to sve doživi kao svoj dom, da svi tako dožive", dodaje igumanija.

Igumanija radom u ambulanti, Dominik jednogodišnjim dolascima, Humanitarna organizacija "Svi za Kosmet" donacijama, UNA TV posetom - svako na svoj način u borbi za istinom. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()