UNA na neuređenom kupalištu kraj Pančeva: Rečna policija upozorila kupače na Beloj steni

Dok su službe bezbednosti čuvale kupače, oni su beg od današnjih 40 stepeni potražili u hladnom Dunavu

Autor: Lena Sladojević
13.07.2024. 20:46
  • Podeli:

Kupanje na neuređenim kupalištima svake godine odnese nekoliko života. Zato je rečna policija sprovela akciju na jednom takvom kupalištu na Dunavu u okolini Pančeva koje u ovim letnjim mesecima posećuje veliki broj građana.

Policija upozorava plivače da je kupanje na takvim mestima izuzetno opasno i da treba da se pridržavaju osnovnih saveta i pravila. 

Rečna policija sprovodi mere bezbednosti na neuređenom kupalištu na Beloj steni, odnosno kako lokalci kažu Šveb, a koja je blizu Pančeva. 

Pripadnici MUP-a su ovde danas kako bi podigli svest među kupačima, naročito među omladinom i decom. Oni savetuju da se ne ulazi u vodu nepripremljen, a ukoliko je neko neplivač, da ne ulazi u vodu bez nadzora plivača.

Posebno ističu da je zabranjeno korišćenje alkohola i psihoaktivnih supstanci. Oni koji plove, moraju da nose zaštitne prsluke. 

Roditeljima su ukazali da decu puštaju u vodu samo sa aktivnim nadzorom. Sve to kako bi kupanje na plaži bilo bezbedno i bez fatalnih posledica.

A dok su službe bezbednosti čuvale kupače, oni su beg od današnjih 40 stepeni potražili u hladnom Dunavu.

Kako voditi računa o bezbednosti?

"Evo juče sam spasio jednog. Da vam kažem ovo je peščana plaža i sad, to su peščane dine i sve zavisi od vetrova i talasa kako ih pomeraju. Ovde iza, na 50 metara, pre dve godine udavio se čovek, sa 50 centimetara upao je u rupu od 3 metra, nije se snašao i udavio se", kaže nam Zoran Simić.

"Možete videti i sami, peščana plaža, ima hlada, ima svega, samo da nema smeća i ovog urbanističkog dela, bilo bi super", navodi Bane Micić.

I najmlađi su imali svoj "recept" kako se čuvaju u vodi.

"Čuvam se tako što stojim. Dobar sasam plivač i nekad idem daleko", rekao nam je Jakov Mišić

Tu su verovatno neki mišići i šlaufi kao pomoć deci.

"Jesu, ali to ne znači, da je to bezbedno. Deca se igraju, propadnu kroz šlauf. Mišići jesu, ali Dunav je nepredvidiv, nosi, vuče reka, virovi...", navela je Marija Lazović.

Iz MUP-a upozoravaju da čak i kada ste dobri plivači, da to ne znači da ste na neuređenim kupalištima bezbedni. 

Kako bi se sprečile tragedije, oni savetuju svima, da je najbolje da se tokom ovog toplotnog talasa rashlade na mestima koja su za to predviđena, tamo gde ima spasilaca, čuvara i lekara.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()