UNA na poseban način obeležila Svetski dan bez automobila

Reporteri UNA TV odlučili su da današnja snimanja obave na biciklu

Autor: Lena Sladojević
22.09.2023. 20:45
  • Podeli:

Danas se obeležava Svetski dan bez automobila koji je posvećen podizanju svesti građana, da makar taj dan zamene volan - kormanom, a vožnju - šetnjom. 

Datum je počeo da se obeležava 1998. godine u Francuskoj kada je 35  gradova odlučilo da na jedan dan zabrani vožnju automobila zbog zagađenja i ekoloških problema. 

Svetski dan bez automobila danas ohrabruje vozače da odustanu od kola na jedan dan i zato su reporteri UNA TV odlučili da današnja snimanja obave na biciklu.

Na alternativni način transporta odlučili su se i mnogi drugi.

Studije su pokazale da se do kratkih putovanja u gradovima može brže stići biciklom, odnosno peške, pre nego automobilom.

"Mnogo retko vozim bicil, samo nekad i u nekim prilikama, na sajmu sporta pozajmili smo ih od nekih džudista. Ovo je inače sjajna stvar jer ko se parkira na Adi, dobije bajs besplatno ceo dan", kaže voditelj Luka Tešanović i dodaje:

"Jutros sam vozio tri sata automobil i odmah sam shvatio da sam pogrešio i parkirao ga i seo na bicikl. Inače sam ja jedan od ljutih rivala biciklista. Mnogo se oni komotno ponašaju, konkretno ovde na Adi, ne daj bože da ti dođeš u njihovo carstvo, a oni divljaju gde idu pešaci. To je taj čuveni rat između biciklista i pešaka."

Upotreba vozila je jedan od glavnih izvora zagađenja spoljašnjeg vazduha, posebno u gradovima, zato ukoliko niste danas obeležili Svetski dan bez automobila, možete to uraditi sutra, ali i svaki sledeći dan. Osim što je jeftinije, mnogo je i zdravije. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()