UNA na Prokopu: Proverili smo dokle su stigli radovi na zgradi nove železničke stanice

Od 2018. godine stanica Prokop je glavna železnička stanica

Autor: Emilija Pešić
12.09.2023. 20:52
  • Podeli:

Radovi na zgradi glavne beogradske železničke stanice Prokop su intenzivni i već se vide obrisi konačnog izgleda. 

Dok se na čeličnu konstrukciju postavlja staklena fasada, unutrašnjost zgrade sređuje se za komercijalne sadržaje i vezu sa peronima. Otvaranje je najavljeno za simboličan datum - 20. oktobar.

Od 2018. godine stanica Prokop je glavna železnička stanica. Do sada su, kažu iz železnice, putnici već naučili - gde je Prokop i kako do voza. A radovi na staničnoj zgradi konačno se privode kraju.

"Sam stanični objekat, kao što i svi koji prolaze ovde i putuju vozovima, posebno u ovom periodu kada su završni radovi u toku mogu da vide, da je stanična zgrada moderna, obnovljena, biće lepo opremljena i na taj način će biti po uzoru i ugledu na sve one najmodernije evropske i svetske železničke stanice", kaže za UNU Nenad Stanisavljević iz "Infrastrukture železnice Srbije".

Stanična ploča se nalazi iznad peronskog dela, gde se kreću vozovi. Pokretnim stepenicama i liftom stvoriće se veza između stanice i zgrade kako bi se olakšalo kretanje putnika kroz prostor.

Modernizacija železnice svakako doprinosi većem interesovanju putnika. Najveća zamerka bila je to da ne postoji stanična zgrada i da nema sadržaja koji je namenjen putnicima. 

Upravo je to plan - da 20.oktobra ovaj prostor bude ispunjen komercijalnim sadržajem. I sve to na površini od 5600 kvadratnih metara.

"Imaćemo i restoran i kafić, biće tu i novinarnica. Turistička organizacija Beograda će imati svoj štand, s obzirom da je Beograd danas prepun gostiju iz inostranstva koji putuju vozom. Dakle, sve što je neophodno putnicima za udobno putovanje i lep boravak u stanici se gradi i biće završeno", dodaje Stanisavljević.

Ipak, i dalje ostaje pitanje saobraćajne veze i povezanosti stanice sa ostatkom grada.

"Naravno da gradske veze mogu uvek da budu bolje, naravno da se na dnevnom nivou komuniciramo sa stručnim službama Grada Beograda kako bi se gradske veze i prevoz pojačao, ali sigurni smo da onima koji žele da putuju vozom i onima koji su stekli naviku da putuju vozom to ne predstavlja problem", zaključuje Milosavljević.

Po završetku radova prvi sledeći je korak je brza pruga od Beograda do Subotice.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()