Una na Svetski dan vida posetila oftamologa: Jedan pregled može da predupredi slabovidost

Interesantno je da su očni mišići najbrži mišići u telu, a 80 posto bolesti oka može da se spreči

11.10.2022. 19:23
  • Podeli:

Za celokupno zdravlje prevencija najmanje košta, a najviše daje. Zato se, u susret obeležavanju Svetskog dana vida, ovogodišnja kampanja za podizanje svesti o preventivnim pregledima vodi sloganom "Oči su tvoj prozor u svet, sačuvaj ih, pregledaj se". 

Koje su posledice loše postavljene dioptrije, ali i nenošenja naočara kada je potrebno, proverila je Tijana Škodrić. 

Da bismo izoštrili sliku - žmirkamo. Zbog lošeg vida ili pogrešne dioptrije javljaju se učestale glavobolje, koje onda utiču na funkcionalnost čitavog tela. Zato smo napravili amaterski pregled za građane. 

Preventivni pregled je apsolutno bezbolan, a pruža vam mir i sigurnost. Kompletan oftalmološki pregled podrazumeva ispitivanje vidne oštrine, dioptrije na daljinu i blizinu, merenje očnog pritiska, merenje prednjeg i zadnjeg segmenta oka, kao i prepisivanje terapija i naočara, ukoliko je to potrebno. A bolje sprečiti nego lečiti.

"Kod dece je vrlo bitno da se obavi oftamološki pregled do treće godine života, zato što, ako ima neka refaracijska anomalija, potrebno je da se koriguje tada, zato što posle može da dođe do slabovidosti kod dece", kaže dr Marija Karatoli, specijalista oftalmologije.

A i kada se čini da je nešto bezazleno, može biti uvod u ozbiljniji problem.

"Pacijenti najčešće dolaze ili zbog pada vidne oštrine ili crvenog oka, shodno tome oftamolog će reagovati. Ako imamo crveno oko, onda je to nešto urgentno ali pad vidne oštrine bez obzira što je tinjajuća stvar, može da bude znak ozbiljnog oboljenja", objašnjava dr Dijana Risimić sa Klinike za očne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Osim preventivnih pregleda, treba da obratimo pažnju i na način života. 

"Kvalitetnu ishranu koja sadrži omega tri masne kiseline, karotenoide, vitamine C, E, tako i minerale, cink i bakar. Kontrolišite vaša hronična oboljenja, i naravno dobar san i redovan odmor", navodi dr Karatoli.  

Interesantno je da su očni mišići najbrži mišići u telu, a 80 posto bolesti oka može da se spreči, ali samo ako se odvoji jedan dan godišnje za vaš prozor u svet.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()