UNA pita: Da li povećanje broja časova fizičkog može da natera decu da se više kreću?

Prosvetari se zalažu za povećanje broja časova fizičkog vaspitanja

Autor: Andrea Radovanović
30.05.2024. 19:54
  • Podeli:

Svako drugo dete u Srbiji ima zdravstvene probleme zbog fizičke neaktivnosti, pokazuju sistematski pregledi. Zbog toga se prosvetari zalažu za povećanje broja časova fizičkog vaspitanja. UNA pita da li je ta sistemska mera dovoljna da natera decu da, umesto telefona, uzmu loptu u ruke?

U salu za fizičko, učenici Osnovne škole "Veselin Masleša" u Beogradu ulaze dva do tri puta nedeljno. Neki to čine sa zadovoljstvom.

Nastavnici kažu da je sve veći broj đaka koji traže razloge da ostanu u svlačionici, mahom neopravdane.

"Trenutno se deca razvijaju ili misle da se razvijaju preko prikupljanja informacija preko digitalnih uređaja umesto da su na vazduhu, na otvorenom, da se kreću, da istražuju, da primaju informacije preko oka i preko čula", kaže Milan Stošić, nastavnik fizičkog vaspitanja.

Rešenje vide u povećanju broja časova fizičkog vaspitanja kao dobrom načinu za stvaranje zdravih navika kod učenika. Poručuju, međutim, da sistem ne može da natera decu da budu fizički aktivnija, ukoliko isto ne učine i roditelji.

Problem uviđaju i resorna ministarstva. Ministar sporta Zoran Gajić smatra da nije dovoljno samo povećati broj časova fizičkog vaspitanja, već i poboljšati njihov kvalitet.

"Apsolutno sam za to da se vežba svaki dan. E sada, nije to jednostavno uraditi iz mnogo mnogo razloga i nigde u svetu tako nešto ne postoji da je država odnosno ministarstvo prosvete, škola, nešto tako obezbedilo, ali tri do pet časova nedeljno je nekakav optimum", kaže ministar sporta Zoran Gajić.

"Optimalno je da deca imaju svakodnevno fizičko vežbanje, ali i da posle tog vežbanja i dalje istražuju, da se igraju, da budu aktivna i tako dalje", dodaje nastavnik Stošić i dodaje:

"Škola ne sme biti jedina gde se rešavaju problemi omladine, ali vrlo vrlo važna i za učenje i za stvaranje navika i kod dece i kod roditelja".

Nezavisno od broja časova u školi, najbolje je da svakodnevno roditelji i deca imaju poneku zajedničku fizičku aktivnost, poručuju profesori, jer bi ono što se počne u školi, trebalo nastaviti kod kuće. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()