UNA pita: Dva slučaja nasilja u dva dana prema nastavnicima - kuda dalje?

Prosvetari ističu da je najveći problem u borbi protiv nasilja u školama izbegavanje primene zakona ili njegova selektivna primena

Autor: Emilija Pešić
14.06.2024. 20:30
  • Podeli:

Danas je poslednji nastavni dan za učenike od prvog do sedmog razreda. Ali, početak letnjeg rasputa nija glavna vest koja dolazi iz osnovnih škola. U istom danu, desila su se dva napada na prosvetare. Majka jednog petaka napala je  nastavnicu u OŠ „Jovan Dučić“ na Novom Beogradu. Sa višestrukim povredama prevezena je iz škole u Zemunsku bolnicu. U centru Beograda, roditelji učenice OŠ „Sveti Sava“ napali su nastavnicu pri izlasku iz autobusa,  po povratku sa rekreativne nastave. 

Policija je uhapsila majku učenika OŠ "Jovan Dučić" sa Novog Beograda, koja se sumnjiči da je pretukla nastavnicu biologije. Tereti se da je izvršila krivična dela zlostavljanje i mučenje, i ugrožavanje sigurnosti. Kako se sumnja, u učionici škole, verbalno i fizički napala je  nastavnicu nezadovoljna zaključnom ocenom svog deteta.

"jun 2024. nije izuzetak, sada je samo eskaliralo u smislu brutalnijeg napada, ali uvek u ovo vreme kada dođe zaključivanja ocena imate taj problem. Dakle, to je verbalno nasilje, pretnje i sve već što je postalo deo folklora srpskog obrazovanja", kaže za UNU Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija.

I dok se slučajevi broje, prosvetari ističu da je najveći problem u borbi protiv nasilja u školama izbegavanje primene zakona ili njegova selektivna primena.

"Definisano je da treća lica ne treba da budu zadnjih sedam dana unutar prostorija škole. To se u ovom slučaju nije ispoštovalo, školski policajci su trebali da budu u svakoj školi posle Ribnikara. Indikativno je da u svih šest slučajeva koji su dospeli u javnost, nisu bili školski policajci", ističe Dobrivoje Marijanović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika.

Stigao je i epilog napada ispred osnovne škole Sveti Sava. Nakon što je prikupilo dokaze, tužilaštvo je  naložilo policiji  da podnese krivičnu prijavu za nasilničko ponašanje protiv roditelja koji su prijavljeni da su verbalno i fizički napali učiteljicu ispred škole.

U međuvrmenu, verbalno i fizičko nasilje nad zaposlenima u prosveti oštro je osudila i predsednica Skupštine Ana Brnabić.

"S tim u vezi sam takođe kao predsednica NSRS zamolila nadležni odbor za obrazovanje da se sastane i da u najširem mogućem formatu razgovara o ovoj temi i podrži sve napore i vlade i resornih ministanstava da rešavamo dalje ove probleme i da ukoliko je potrebno da menjamo zakone", istakla je Brnabićeva.

Protest prosvetnih radnika pre nekoliko nedelja rezultirao je dogovorom sindikata obrazovanja i predstavnika Vlade  o izmeni Krivičnog zakonika koji bi trebalo da prepozna novo krivično delo u slučaju napada na zaposlene u obrazovnim ustanovama. 

Očekuje se da radna verzija teksta uđe u javnu raspravu u septembru, a krajem godine u skupštinsku proceduru.  

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()