UNA pita: Kako će nastale štete od nevremena biti sanirane i nadoknađene

Apokaliptične slike u pojedinim delovima zemlje postale su realnost nakon samo jedne superćelijske oluje

Autor: Bojana Petrušijević
21.07.2023. 18:48
  • Podeli:

Slike nevremena koje gledamo poslednja dva dana bile su nezamislive na našim prostorima, a metereolozi najavljuju da zbog velikih klimatskih promena čiji smo svedoci, slike oluja tokom leta mogu postati češće. 

I dok snažni vetrovi menjaju panorame gradova, mnogi se pitaju: Kako će nastale štete biti sanirane i nadoknađene? 

Apokaliptične slike u pojedinim delovima zemlje postale su realnost nakon samo jedne superćelijske oluje.

Najveća šteta je procenjena u Sremskoj Mitrovici - Palo je više od 60 stabala, razorene su mnoge fasade i krovovi, a među njima i deo hiruškog bloka bolnice. Haos koji je oluja donela se i dalje procenjuje, a iz pokrajinske Vlade nagoveštavaju da će pomoći sanaciju štete.

"Očekujem brzu proceduru kada je reč o sanaciji krova na Opštoj bolnici i isto tako, dogovorili smo se sa gradonačelnicom i sa njenim saradnicima da veoma brzo napravimo procenu štete i da u skladu sa uslovima vanredne situacije dobijemo odgovarajuću ponudu građevinskih firmi, da bismo u narednim danima obezbedili sredstva", kaže predsednika Pokrajinske Vlade Vojvodine Igor Mirović

I dok će neke probleme rešiti država, mnogi građani se već dva dana hvataju za glavu jer su imali štetu na kolima. Najmanje razloga za brigu imaju vozači koji poseduju kasko osiguranje. Oni odštetu dobijaju direktno od osiguravajućih kuća jer su u slučajevima prirodnih nepogoda 100% osigurani. Isto važi i za stambene objekte. Ako već kupujete stan od nekoliko desetina hiljada evra, ističu stručnjaci, važno je imati i adekvatnu polisu za zaštititu imovine.  

"Kod kombinovanog osiguranja domaćinstva u koje spadaju oluja, provalna krađa i razbojništvo lom mogu se ugovoriti i posebni rizici kao što su atmosferske vode i osiguranje članova domaćinstva od posledica nesrećnog slučaja", ističu iz Dunav osiguranja. 

Ukoliko je nekome automobil oštećen na javnoj površini, a nema osiguranje, štetu može da potražuje od onoga u čijoj je nadležnosti javna površina na kojoj je, na primer, stablo palo i načinilo štetu. Osiguranje poljoprivrede je jako malo zastupljeno uprkos tome što država subvencioniše deo premije. Ipak, u okolnostima vremenskih neprilika i putovanja, MUP apeluje da se ista izbegnu jer vožnja tokom oluje nije preporučljiva.

"Da nikako ne voze tokom olujnih vetrova. Njima se ništa neće desiti u kolima, ali se usput svašta može desiti. Može doći do obaranja stabala,bandera strujnih udara i u tom slučaju se ne bi trebalo kretati već parkirati vozilo.", ističu iz MUP-a.

Možda oluje kakva je pogodila Srbiju u sredu nisu toliko česte, ali stručnjaci savetuju da se mere opreza svakako preduzmu - zaštitite se i fizički, ali i osigurajte ono što vam je najvrednije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()