UNA pita profesore: Koliko je testiranje učenika na narkotike u školama opravdano?

'Zna se i ko donosi drogu u školu, a i ko je prodaje. I tu je srž problema – jer se to sve zataškava', ističe predsednik Foruma beogradskih srednjih škola

Autor: Lena Sladojević
19.05.2023. 20:10
  • Podeli:

Od pucnjave u školi "Vladislav Ribnikar", kada je trinaestogodišnjak K.K. ubio devet učenika i čuvara, ništa nije isto. Vlada Srbije je najavila niz mera, između ostalog i testiranje na narkotike, ali – da li takva mera uopšte može da se sprovede?

Uvođenje obaveznih testova na narkotike najavljeno je u srednjim školama, kao i u osnovnim za učenike sedmog i osmog razreda. Ministarstvu prosvete i Ministarstvu zdravlja naloženo je da u roku od mesec dana pripreme propise za sprovođenje testiranja.

Zato smo pitali profesore koliko je opravdano da se svi učenici testiraju.

"Po meni je to izuzetno jaka mera. Ne treba to svima da se radi, ukoliko se donese zakon. U školi, razredni starešina, deca, pedagog, čak i direktor škole znaju ko koristi ekstazi, ko koristi marihuanu", kaže za UNU predsednik Foruma beogradskih srednjih škola Miloš Antić.

Zna se i ko donosi drogu u školu, a i ko je prodaje, i tu je srž problema, kako tvrdi, jer se to sve zataškava.

"Niko ne reaguje, niti direktor škole, koji bi trebao odmah da pozove roditelje, odvede ga u SUP, da organi odreaguju automatski 'Zašto si ti prodavao tu drogu đacima'. To su dobri đaci, nisu to oni najgori, i to je uvek 'Pa dobro on je super đak, nemoj da ga kaznimo'", objašnjava Antić.

Smatra se i da je takvo testiranje zadiranje u privatnost, a samim tim i protivzakonito.

"Mislim da država nema resurse i da to nije realno izvodljivo. Drugo, mislim da roditelji neće dozvoliti jer bi to bilo grubo kršenje i ustava i Zakona o zaštiti prava pacijenata kada znamo da su to maloletna lica i sve što oni sa svojim lekarom dele ne može se dati na uvid trećim licima", smatra član glavnog odbora Foruma beogradskih gimnazija Katarina Šćepanov.

"Veliki broj roditelja će to odbiti, jedino ako ga natera zakon ili neka kazna pa vi to morate. Zadiranje u privatno, svakako je to zadiranje u privatnost", smatra Antić.

"Meni se čini da društvo ima problem sa narkomanijom, a ne škole. U školama se sve ogleda i društvo i porodica. To je jasno. Sve što se dešava u društvu i porodici, preliva se u škole", ističe Šćepanov.

Sagovornici su saglasni da najavljene mere dolaze prekasno, jer kako tvrde, sistem obrazovanja u Srbiji je urušen odavno.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()