UNA pitala, žene odgovorile: Da ste sami u šumi, da li biste radije naišli na medveda ili muškarca?

Hipotetičko pitanje izazvalo je brojne polemike između muškaraca i žena širom sveta, pa i kod nas

Autor: Emilija Pešić
31.05.2024. 22:00
  • Podeli:

Da ste sami u šumi, da li biste radije naišli na medveda ili muškarca? 

Ovo hipotetičko pitanje izazvalo je brojne polemike između muškaraca i žena širom sveta, najviše zbog toga što se nemali broj dama odlučio upravo za medveda! UNA je pitala naše sugrađanke šta stoji iza jednostavne i  naizgled obične ankete?

Jedno pitanje i odgovori koji su odjeknuli. U stranim anketama u odnosu na muškarca pobedu je odnela opasna, divlja životinja, teška nekoliko stotina kilograma.

Kod nas je počelo drugačije - prve sagovornice su na pitanje da li bi radije srele medveda ili muškarca prednost davale čoveku.

"Muškarca, zbog toga što smo ljudska bića i imam šansu da rečima nešto kažem", rekla je jedna sugrađanka.

"Tu su mi šanse 50:50, a sa medvedom mislim da ne bih mogla da izvučem živu glavu", dodala je druga.

Međutim, u nastavku je situacija bila drugačija. Naše mlađe sugrađanke nisu imale toliko poverenja u jači pol, pa je odgovor glasio:

"Medved! Mislim da je jasno, veće su mi šanse, eto". 

"Mnogo je razloga, ali svakao da bih se sigurnije osećala kada bih naletela na medveda".

"Definitivno medved, zato sto živimo u svetu u kome ne možemo da verujemo na šta su ljudi spremni, i šta je čovek sve spreman da učini, pre će ti medved pomoći i pre ćes biti sigurna uz medveda", kažu naše sagovornice.

Naizgled obično pitanje pokrenulo je ozbiljnu temu -strah od seksualnog nasilja i spoznaja da smrt nije najgora sudbina koja može da nas snađe.

"Kada sretnu medveda već znaju šta mogu da očekuju, upaliće se odmah crvena lampica i jasno je da je to opasna životinja od koje ćete odmah gledati kako da se sklonite i sačuvate život. Kada sretnu muškarca, žene ne znaju ko je taj muškarac, sa čim se suočavaju, može biti najdivniji na svetu i vrlo dobronomeran, a može stvarno biti onaj koji ima potpuno zle namere", kaže Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.

Jaz u odgovorima različitih generacija stručnjaci objašnjavaju time da je ranije bilo više poverenja u muškarce.

"Da je postojala ta ideja da muškarac može i da zaštiti. Kada bih ja ugledala muškarca negde izvan civilizacije ja bih pomislila da će on da se pobrine za mene, a ne da me napadne. A danas se to izgubilo, s tim se suočavam svakodnevno sa pacijentima, da nema poverenja i da je prva asocijacija na muskarca kada ga vidimo da je napadač", kaže psihoterapeutkinja Divna Milovanović.

Iako su muškarci burno reagovali na izgubljenu bitku s medvedom, neki imaju razumevanja za ovakav stav žena. 

"Ne iznenađuje me, zato što se muškarci generalno ponašaju kao medvedi prema ženama", kaže nam jedan sugrađanin.

U suštini, bar po našim sagovornicima, mišljenje je da je moguće razumeti takav stav žena, jer muškarci razumeju odakle to dolazi i zašto one tako razmišljaju.

A kako razmišljaju najbolje pokazuju njihova obrazloženja za takav stav:

Niko neće reći da sam izazvala medveda da me napadne. Niko neće reći da mi se svidelo što me je napao.Odmah će mi verovati u policiji kada kažem da me je napao medved. Medved ne bi snimio napad i poslao ga prijateljima...

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()