Una provela dan sa popisivačem stanovništva: Kako izgleda kada vam zakuca na vrata?

Popis je državna tekovina koja ima veoma dugu tradiciju još od 1834. godine i da je od izuzetne važnosti za sve

02.10.2022. 18:51
  • Podeli:
internet-francuska-anadolija.jpg

U Srbiji je juče počeo popis stanovništva, domaćinstava i stanova. Popis će trajati mesec dana i građani će imati oko pola sata vremena da odgovore na 69 pitanja, od kojih su neka i nova, dok na neka, ako ne žele, ne moraju ni da odgovore.

Više od 17.000 obučenih popisivača krenulo od vrata do vrata. Popisivač je dužan da se predstavi i pokaže legitimaciju. Vreme popisivanja je od 08.00 do 21.00 časova. Ukoliko nikoga nema na adresi, u poštanskom sandučetu biće ostavljen broj info-centra, poziv je potpuno besplatan, a građani će moći da dogovore vreme popisa.



"Zanimanje?" (Glavni posao koje lice obavlja)
"Lekar."
"Položaj i status zaposlenog lica? (zaposleno lice kod poslodavca)
"Zaposleno lice."
 

Ovo je prvi elektronski popis, pa će tako podaci biti uneti direktno u računare ili u tablete. Tu su i nova pitanja, koja se posebno odnose na muškarce.

" Jedno novo pitanje o kojem se posebno pričalo poslednjih godinu dana jeste pitanje o broju biološke dece koje od ovog popisa postavljamo i muškarcima", kaže Petar Korović, pomoćnik direktora RZS-a.

Ovo su inače pitanja na koja ne morate da odgovorite:


"Nacionalna pripadnost? Srpska."
"Veroispovest? Pravoslavna."
"Maternji jezik? Srpski."
 

U Zavodu za statitstiku naglašavaju da su građani prema zakonu obavezni da učestvuju u popisu. Zaprećene kazne su u iznosu od 20.000 do 50.000 dinara, ukoliko građani odbiju da odgovore na pitanja ili daju netačne i nepotpune odgovore.

"Zavodu za statistiku nije u cilju da piše kazne. Bilo je raznih naslova i zlonamernih komentara "Neće da popisuju stanovništvo, hoće da uzimaju novac", nama to zaista nije cilj, nama je cilj da završimo ovaj posao na najbolji mogući način", kaže Korović.

Prema rečima našeg sagovornika izuzetno je važno da se ljudi odazovu popisu i da budu saradljivi.



"Svi ovi podaci koje dobijemo na popisu nama u zdravstvu pružaju bolju sliku o starosnoj strukturi zato što nam omogućava da bolje organizujemo preventivne preglede i celokupan sistem podrške", navodi Gligor Mastilović, lekar na specijalizaciji.

Stručnjaci su upozorili da su se u poslednje vreme pojavile lažne informacije kada je popis stanovništva u pitanju i poručili građanima da je to državna tekovina koja ima veoma dugu tradiciju još od 1834. godine i da je od izuzetne važnosti za sve.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()